Društvo

Sigurna kuća u Nišu obeležava pet godina rada

Sigurna kuća u Nišu za pet godina postojanja prihvatila je 550 žena sa decom, stim da je u ovoj godini broj žena koje su potražile pomoć za prvih sedam meseci, dostigao prošlogodinji, rekla je direktorka Sonja Šćekić povodom obeležavanja petogodišnjice rada niške Sigurne kuće. Sve veći broj žena u Sigurnoj kući posledica su sve prisutnijeg porodičnog nasilja, ali i toga što su se žene ohrabrile da prijave nasilnika, rekla je Šćekić.

Sigurna kuća u Nišu, u proteklih pet godina pružila je utočište ženama i deci sa čitavog područja jugoistočne Srbije, a među štićenicama je sve više žena starijih od 60 godina koje trpe nasilje od svoje dece. Trenutno u Sigurnoj kući u Nišu boravi devet žena i šestoro dece.

„Od početka ove godine do danas, pomoć i smeštaj u niškoj Sigurnoj kući zatražile su 43 žene sa 38 mališana, što je više nego tokom cele prethodne godine. To znači da je sa jedne strane drastično povećano porodično nasilje, a sa druge da su se žene ohrabrile da prijave nasilnike“, kaže Sonja Šćekić.

darkoPrema njenim rečima, ono što je zajedničko svim ženama koje utočište potraže u Sigurnoj kući je ekonomska zavisnost od nasilnika. Čak oko 90 žena je nezaposleno. Ekonomska zavisnost je glavni razlog što se veliki broj žena po izlasku iz Sigurne kuće vraća nasilniku.

„Prvenstveni zadatak društva je da pomogne tim ženama da pronađu posao i da se osamostale, kada su već smogle snage da promene način života koji su vodile. Zbog toga smo uz pomoć donacija otvorili računarsku sobu ili internet kabinet u kojoj ženama pomažemo da pronađu posao“, dodaje Šćekić.

Za pet godina postojanja Sigurne kuće u Nišu je dosta toga urađeno. Ceo objekat je renoviran i sređen zahvaljujući ambasadi Norveške, dok je ambasada Danske finansirala izgradnje igraonice za decu. Postavljen je i video nadzor sa 11 kamera kako bi se štićenice osećale sigurno, dodaje Šćekić.

sonja scekic„Nedostaje nam još vozilo, ali smo u pregovorima sa donatorima i ono će uskoro da se nabavi“, kaže direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić.

Grad Niš je spreman da pomogne Sigurnoj kući da još bolje funkcioniše, kaže gradska većnica zadužena za socijalnu zaštitu, Tijana Đorđević Ilić.

„Podržačemo svaku akciju i svaki projekat i Grad će učestvovatii pomagati svim ženama da nađu svoje utočište u Sigurnoj kući. Trenutno radimo na licenciranju ove ustanove, jer ispunjava kriterijume i standarde za pružanje usluga u socijalnoj zaštiti“, dodaje Tijana Đorđević Ilić.

Podsetimo, ustanove ovog tipa su bile u obavezi da po Pravilniku i standardu za pružanje usluga socijalne zaštite, donetim 2013. godine, do maja ove godine podnesu Zahtev za izdavanje licence.

malecna

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com