Društvo

Veliko interesovanje Nišlija za nekretnine u Grčkoj

Interesovanje za kupovinu nekretnina u Grčkoj ne jenjava od prošle godine. Cene ovih kuća i stanova su znatno niže nego što su to bile prethodnih godina. Prema rečima prodavaca nekretnina u Grčkoj stanove najčešće kupuju Rusi i Srbi. Samo u Paraliji ima nekoliko kuća za prodaju nekretnina.

Stan u Grčkoj, u Paraliji može da se kupi od 15.000 do 50.000 evra, u ponudi su apartmani, lokali, kuće i čitavi hoteli.

Dolaze ljudi svakodnevno da se raspitaju pod kojim uslovima mogu da kupe stan ili kuću ovde. Mi u agenciji imamo radnika koji je Srbin jer najčešće dolaze Srbi, ali u velikom broju i Rusi. Veće je interesovanje za kupovinu nekretnina bilo prošle godine”, kažu za Niške Vesti u Greko Dom u Paraliji.

Kupovina ovih stanova jednostavnija je kešom, na kredit kod domaćih banaka, to meže da košta nešto više uz komplikovanu prateću papirologiju.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju za Niške Vesti da svaka banka ima svoju politiku kako kreira i nudi kredit.

13599681 10201889255069143 1091324083 n

U Srbiji ne postoji specifičan propis kojim se posebno reguliše postupak odobravanja kredita za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Taj postupak se odvija u skladu sa opštim uslovima poslovanja konkretnih banaka i njihovim poslovnim politikama, prvenstveno u skladu sa usvojenim politikama kreditiranja. Svaka banka određuje konkretne uslove pod kojima odobrava kredite i stoga je potrebno u neposrednom kontaktu sa bankama doći do informacija o tome da li i koja banka u svojoj ponudi ima i ovu vrstu kredita – posebno imajući u vidu da je to samo podkategorija u kategoriji kredita koji se odobravaju za kupovinu nepokretnosti”, kažu u Narodnoj baci Srbije.

Praksa je prošle i ove godine pokazala da za kupovinu stana na kredit, jeste potrebno predvideti kamatu od sedam odsto. Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ne osigurava pozajmice za kupovinu u inostranstvu. U tom slučaju hipoteka mora da bude na nekretnini u Srbiji. Banke obično traže da vrednost nekretnine pod hipotekom bude za oko 50 odsto veća od iznosa kredita.

“Prema propisima, banka za potrebe kupovine nepokretnosti u inostranstvu može isplatiti korisniku kredita – fizičkom licu odgovarajući dinarski iznos kako po osnovu odobrenja čistog, dinarskog, tako i po osnovu odobrenja kredita indeksiranog u stranoj valuti. Što se tiče samog postupka sticanja nepokretnosti za građane Srbije zainteresovane za kupovinu stanova u Grčkoj, on bi u datom slučаju bio regulisan odgovarajućim propisima Grčke”, kažu u NBS.

13624659 10201889255789161 1689387319 n

Prateći troškovi mogu da budu od 2.000 evra do 10.000 evra (70 evra za procenitelja, približno 500 evra za usluge advokata, 100 za prevod predugovora sa grčkog jezika, notar, provizija banke, agencijski posrednik i procenat od 1.000 evra do tri odsto vrednosti nekretnine).

Ako imate višak para i treba vam stan sa terasom koja gleda na more trenutno je pravi trenutak za kupovinu, jer su cene ovih nekretnina – nikad niže.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com