Kolumna

Namćor

Što bi rekao ovih dana omiljeni Balašević „ne volem“ kritičare i negativce ali „ne volem“ ni kada neko pravi sprdačinu od moje profesije koja je odavno izgubila glamur i sjaj, svesni smo toga, ali ako postoji i mrva dostojanstva treba biti pošten i reći par činjenica.

Da se ne lažemo i Filmski susreti su davno prestali da budu glamurozni. To što se pokloni po jedan ili dva glumca je toliko besmisleno da to treba ukinuti. Nema više smisla. Gledaćemo filomove i bez njih, šta fali. Nikog ne krivim, možda je do glumaca, možda ih organizatori dovoljno ne animiraju, možda im Niš nije zanimljiv. Ali, niko živ ne može da me ubedi da glumci ne vole publicitet, to je njihov izlog, tako oni prodaju robu. A kada se piše o glumcima , piše se o Filmskim susretima i to je jedna veza, to je promocija grada, to je zahvalnost ljudima koji vole Filmske susrete. Nije legedna, takvi ljudi postoje.

Najavljivani entuzijazam „niških snaga“ sveo se na privatizaciju, i to onu najsuroviju. Taj entuzijazam se sveo na to da se uvali „tezga“ između dva filma „umetniku“ kome tu nije ni mesto niti vreme. Da se promoviše film, da se obezbede „ekskluzivne“ informacije i intervjui na medijima koji nemaju „ni temu niti ideju“. Možda se u film i umetnost ne razumem ali o medijama znam pomalo.

Nije meni problem da napišem njihova imena ali ne želim da im dam na značaju, pa makar bili umetnički direktori i članovi Direkcije Filmskih susreta.

I zašto ovo pišem? Zato što imam predlog. Molim vas, nemojte za sledeće Filmske susrete da organizujete press službu. To ničemu ne služi, barem ne nama novinarima. Ni volonterski. Pustite nas samo da radimo svoj posao. Ništa drugo. Samo nam smetate, verujte mi. Ne vidim svrhu da to postoji jer kada imate jednu, jedinu zvezdu i ne omogućite novinarima da rade svoj posao onda nam nema pomoći. Svaka čast na lepom prostoru ali nama nije potrebna forma već sadržina.

I da se razumemo, ovo se odnosi i na Nišvil. Potpuno su se isto ponašali kada je u pitanju Jos Stone. Sve što su mogli da otežaju novinarima, otežali su i sve što je napisano o njoj nema nikakvog njihovog udela. Mogli su, nisu hteli. Odgovorno tvrdim. Morala je prvo da objavi njihova produkcija pa tek onda mi ostali.

A pri tom ne mislim na ljude koji se samo formalno „pres služba“ a u stvari se ništa ne pitaju niti mogu da odlučuju. Mislim na one koji treba da se zamisle da li su dorasli izazovu. Novinari ko novinari, više ili manje bitni, snaći će se.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com