Kultura

Miloš Radović: Mi, Radovići smo iz Niša

Reditelj filma “Dnevnik mašinovođe”, Miloš Radović, kaže da se po malo zaboravlja da je on sin Duška Radovića, ali se ne zaboravlja ko je bio njegov otac. Za Niške Vesti otkriva da je inspiracija za film koji je oduševio publiku na Letnjoj pozornici konkretna osoba i da je bio pod stresom kako će Nišlije prihvatiti film.

Mi, Radovići smo iz Niša

Miloš Radović je rođen 21. oktobra 1955. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU u Beogradu, a 1986. specijalizovao TV režiju na “NHK – Communications Training Institute” u Tokiju. Dobitnik je brojnih svetskih i domaćih nagrada (ukupno 60) za najbolju reklamnu kampanju, reklamni spot, kratki film.

Kaže da mu je u tinejdžerskim danima to što mu je legendarni Duško Radović otac, pričinjavalo dosta muke jer je tragao za svojim identitetom, ali da je uvek bio ponosan na oca. Zajedno sa Ljubivojem Ršumovićem obišao je i nišku ulicu koja nosi ime njegovog oca, a bio je i u školi “Duško Radović”.

Već je po malo zaboravljeno da sam sin Duška Radovića, ali to nije bitno. Bitnija je činjenica ko je moj otac i šta je to za mene značilo.

1290 duskomilos studentski dani ahl

Mi, Radovići smo iz Niša i moj otac i deda su rođeni u Nišu. Bio sam pod priličnim stresom kada je film izašao pred nišku publiku, jer sam osećao obavezu plus, za razliku od drugih mesta gde je “Dnevnik mašinovođe” prikazivan. Bilo mi je jako važno kako će film proći pred Nišlijama, da li će reći “nije ovaj naš dovoljno dobar”, objasnio je poznati reditelj.

Deda kao inspiracija za lik mašinovođe Ilije

Za lik Ilije presudan je bio njegov deda, Duškov otac, poznati niški mašinovođa koji je karijeru započeo još na Kraljevskoj železnici. Film “Dnevnik mašinovođe” je počeo da se “piše” kada mu je montažer Marko Glušac pomenuo tu nesrećnu činjenicu da u toku karijere mašinovođe zgaze na desetine ljudi, a da za te smrti nisu odgovorni. Onda se poklopilo da je i otac Lazara Ristovskog takođe bio železničar, pa je i on odlučio da učestvuje u filmu i kao glavni glumac i producent.

Tako sam se setio porodičnih ručkova kod babe i dede u Nišu. Bilo ih je dva ili tri godišnje i uvek je bilo i njegovih kolega, mašinovođa. Obavezno je bio i neki mladi mašinovođa koji je tek završio školu. Taj ručak je bio posvećen njemu. Ja sam tada bio jako mali, ali se sećam da su posle ručka odvodili tog mladog mašinovođu u drugu sobu. Vrata se zatvaraju i ja nisam znao o čemu se radi. Video sam da su muškarci u drugoj sobi s njim, ostajao sam sa ženama. Celu situaciju sam registrovao, ali mi je bila nejasna, a niko nije hteo da mi kaže šta oni u toj sobi rade. Spremajući se za pisanje scenarija, počeo sam da se družim sa mašinovođama i tada sam otkrio tajnu dedinih ručkova. U toj sobi odigravala neka vrsta inicijacije mladog mašinovođe, starije kolege su pokušavale da ga pripreme za ono šta ga čeka. I kada ga dočeka, šta treba da uradi da bi to prošao lakše,” objasnio je Miloš Radović.

Sledeći problem je reditelju bio kako pronaći žanr.

Mašinovođe su o tim gaženjima često pričale sa nekom dozom humora i to im je bila zajednička karakteristika. Taj humor je bio neka vrsta terapije koji oni koriste. I ja sam pokušao da tu “terapiju” prenesem i na film, dodao je.

“Nikada nisam saznao da li je moj deda nekog zgazio, ali ako je bio tako poznati mašinovođa, sigurno jeste”, rekao je Miloš Radović, reditelj filma “Dnevnik mašinovođe”.

 

milos radovic

 

Otvorena vrata

Miloš Radović je bio reditelj i scnarista kultne serije “Otvorena vrata”. O radu na toj seriji koja se emitovala sredinom devedestih za Niške Vesti je kazao:

Otvorena vrata su nastala kao porudžbina od RTS-a. Trebalo je da napravim neku urbanu i otkačenu seriju. Mislio sam da ću teško to sam da napišem i da mi treba neko mlad. Tako sam angažovao Biljanu Srbljanović koja je tada bila druga ili treća godina Akademije. Zajedno smo radili scenarija i moram da kažem da u početku nije bila dobro primljena. Međutim, kako su godine prolazile, serija je postajala sve popularnija. Ako danas gledate koliko ima pregleda ta stara serija, zaista je impresivno. U novoj, koja se prikazivala pre neku godinu, Biljana i ja nismo učestvovali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com