Društvo

50 novih protivgradnih raketa za zaštitu niških njiva

Za potrebe devet aktivnih protivgradnih stanica na ruralnom području Niša, lokalna samouprava kupila je 50 protivgradnih raketa i za te namene izdvojila milion i 830 hiljada dinara. Projektili za zaštitu niških oranica dopremljene su Republičkom hidrometeorološkom zavodu Radarskom centru Niš, odakle su distribuirane na lanisrana mesta, potvrdili su u gradskoj Upravi za poljoprivredu i razvoj sela.

Stanice koje vrše odbranu od grada sada raspolažu sa po 17 projektila, odnosno devet niških protivgradnih stanica sa ukupno 153 raketa, koji bi do kraja sezone trebalo da garantuju adekvatnu odbranu od grada na području Niša.

„Trenutno ne postoji ni jedan grad ili opština u Srbiji koja ima veći broj projektila po lansiranom mestu. Od 153 raketa, 16 je kratkog, dok su ostale dugog dometa. Nadam se da će nas vreme poslužiti i da ćemo neiskorišćene preneti u sledeću sezonu“, kaže načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, Saša Stoiljković.

Grad Niš je za 2016. godinu izdvojio sredstva za protivgradne strelce koji minimalnu naknadu u iznosu od 4.000 dinara dobijaju od Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

sasa„Potpisali smo ugovore sa protivgradnim strelcima, sa njih 18, koliko ih trenutno imamo. Od ukupno 11 protivgradnih stanica, tri nemaju strelce, u Humu, Cerju i Sićevu“, kaže Stoiljković.

Stoiljković apeluje na poljopriverdnike da osiguraju svoje zasade jer je to najbolji način da upravljaju rizicima od elementarnih nepogoda. U Upravi za poljoprivredu i razvoj sela podsećaju da je aktivna sezona protivgradne zaštite počela 15. aprila i traje do 15. oktobra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com