Kultura

Lazar Ristovski: Svaki dolazak u Niš je za mene praznik

Glumac prve festivalske večeri, po oceni publike na Letnjoj pozornici, je Lazar Ristovski za ulogu Ilije u filmu „Dnevnik mašinovođe“. Ovaj film je već dobio nagradu na festivalu u Moskvi, a prikazan je i na festivalima u Herceg Novom i Novom Sadu. Sledi beogradska premijera 14. septembra, a u niške bioskope dolazi već sutradan, najavio je Lazar Ristovski.

“Dnevnik Mašinovođe” je melodrama o nevinim masovnim ubicama i njihovim životima. Ilija, koga tumači Lazar Ristovski je vremešni mašinovođa koji ima neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima koga tumači Petar Korać, takođe želi da postane mašinovođa. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće u tom poslu neizbežne.

Glumac i producent

Film „Dnevnik mašinovođe“urađen je u koprodukciji sa hrvatskim koproducentom, a većeras će pubilka moći da vidi još jedan srpsko- hrvatski film, „S one strane“, u kome je Lazar Ristovski, takođe, i glumac i producent.

Teško je danas pakovati filmove, ja nekako uspevam. Kao producent napravio sam 15 igranih filmova, kao glumac 70 uloga u filmovima i tv serijama i to je dosta i za tri života, a ne samo jedan,“ rekao je Niškim Vestima.

U filmu jednu od uloga, upravnicu Doma za siročad, glumi i Danica Ristovski i to nije prvi put da supružnici sarađuju.pres

Logično je da za dobru glumicu poput Danice uvek ima mesta u mom filmu. Ona je opravdala to i ovoga puta sa jednim izrazito duhovitim karakterom, tako da je meni uvek lepo kada se otvore ti familijarni prostori. Naš sin Petar je završio filmsku režiju, pa se nadam da ćemo i kod njega igrati u filmovima,“ objašnjava.

„Dnevnik mašinovođe“ imao je svetsku premijeru na A festivalu u Moskvi, tamo je osvojio nagradu publike, a bio je i na festivalima u Novom Sadu i Herceg Novom. Slede filmski festivali u Monteralu, Varšavi, Beču i Londonu.

Ono što sa nestrpljenjem očekujem i kao glumac i kao producent je premijera i početak srpske distribucije. Premijera u Beogradu zakazana je za 14. septembar u Sava centru, a već 15. će biti prikazan i u niškim bioskopima,“ najavio je poznati srpski glumac.

dnevnik masinovodje

Miljenik niške publike

Da popularni glumac jeste miljenik niške publike, govori i činjenica da je sinoć lik Ilije dobio najviše glasova na Letnjoj pozornici. Ristovski je na Filmskim susretima do sada dobio četiri Grand prixa, dva “Konstantina” i nekoliko povelja. Mada kaže da glumačke nagrade nisu za takmičenje, dodaje da su ipak, potvrda kvaliteta.

 

„Svaki dolazak u Niš za mene je praznik, zato što niška publika dočekuje glumce sa velikom ljubavlju, prašta, voli ih i to je razlog zašto svi vole da dođu,“ kazao je Lazar Ristovski.

Lazar Ristovski ovogodišnji je dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“ za životno delo. Primajući nagradu rekao je da je ona svojevrstan srpski Oskar.

To sam rekao malo u šali, ali uistinu to može biti, jer je tolika velika i sadrži celokupan glumački život. Ona nosi ime i po našem velikom glumcu, meni je čast da sam je dobio. Dobio sam je na vreme (smeh). Nagrade za životno delo se obično dodeljuju kada čovek više ne radi, kada je izgubio snagu, a ja sam još uvek dobro i tek mislim da radim(smeh).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com