Kultura

Akreditacije za 76 medijskih kuća

Za ovogodišnje Filmske susrete beleži se rekordan broj akreditovanih medija, čak 76 redakcija imaće izveštače o događanjima na Festivalu. Sutra, 20. avgusta na svečanom otvaranju, niškoj publici na Letnjoj pozornici, pokloniće se tridesetak glumaca, a u narednim dana očekuje se dolazak oko stotinu filmskih radnika, rečeno je u Festivalskom centru FS.

Novi festivalski centar FS u Oficirskom domu zablistao je punim sjajem. Prostor je sređen za deseatak dana i sve se odvija u predviđenim rokovima. Zaniteresovanost medija je velika, jer se sa reklamom Festivala ove godine počelo nešto ranije nego prethodnih godina.

Akreditacije je dobilo 76 medija, od tog broja i televizije sa naicionalnom pokrivenošću, naglasio je Miroljub Jovanović, član Direkcije FS.FS u Ofocorskom domun

Jovanović je dodao da je ove godine ustanovljena još jedna glumačka nagrada, „Pečat grada Niša“, a prvi laureat biće glumica Dušica Žegarac, kojoj će nagrada biti uručena 25. avgusta.

Umetnički direktor festivala je Vladan Živković, koji je i predsednik Udruženja glumaca Srbije. On je naglasio da će se sutra uveče na svečanom otvaranju niškoj publici pokloniti 30 i više glumaca.

Očekujemo da će na Festivalu biti oko 100 glumaca, neki će se samo pokloniti i otići, a neki će boraviti duže u Nišu. Trenutno se u Beogradu snimaju tri serije, tako da je bilo nemoguće zadržati sve glumce na duže vreme, jer većina ima radne obaveze, „naglasio je Živković.

Vladan Živković je posebno pohvalio rad Direkcije na propratnim sadžajima, jer će glumci nakon mnogo godina imati „celodnevne festivalske aktivnosti, a ne samo ispijanje kafe“.

Dejan Dabić je ovom prilikom najavio otvaranje tri izložbe, od kojih se dve već nalaze u Festivalskom centru. Reč je o izložbi posvećenoj Miji Aleksiću koju je priredio Kulturni centar Mladenovca i izložbi fotografija Jovana Šurdilovića koje su nastale na prošlogodišnjim FS. Treća je izložba Aleksandre Jelović „Portreti glumaca“ u tehnici crtež, a sve tri izložbe biće otvorene u narednim danima.

Letnja pozornica je takođe sređena, a publiku će sutra uveče čekati i iznenađenje na ulazu u Tvrđavu, rekao je Saša Ristić član Direkcije. On je takođe saopštio da su na prostor Letnje pozornice uneta i četiri mobilna toaleta.letnja pozornica

Studentski kamp koji će činiti studenti glume iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Skoplja i sa Cetinja ima zadatak produkciju dokumentarnog filma koji će se snimati tokom trajanja Festivala. Tizer, u trajanju od 4 minuta, biće prikazan na zatvaranju FS, a ceo film kada bude završena montaža.

Da podsetimo, 51. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma počinju sutra u 20 sati i 30 minuta. Nakon svečanog otvaranja i uručenja nagrade „Pavle Vuisić“ koju dobija glumac Laza Ristovski, publika će moći da pogleda dva filma, oba premijerno: „Dnevnik mašinovođe“ i „Sporazum“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com