Ekonomija

RPK: Stvaraju se uslovi za formiranje Slobodne zone Niš

U naredne dve godine stvoriće se svi uslovi da se formira Slobodna zona Niš. Na tome se već intenzivno radi i nekoliko kompanija koje sada rade u krugu Elektronske industrije su zainteresovane za efikasnije poslovanje koje bi omogućila Slobodna zona Niš, rekao je za Niške Vesti, Dragan Kostić, predsednik Regionalne privredne komore Niš. U međuvremenu Slobodna zona Pirot je, već poslednje tri godine, na listi najboljih u svetu po uslovima poslovanja.

Izvršni odbor svetskog udruženja slobodnih zona FEMOZA, povodom petnaestogodišnjice rada udruženja, dodelila je Slobodnoj zoni Pirot nagradu za saradnju, doprinos i posvećenost razvoju slobodnih zona.

Među dobitnicima nagrada nalaze se i slobodna zona Šangaj, Jebel Ali u Dubaiju i slobodna zona u Manausu. Ovom prilikom direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić, koji je ujedno i predsednik Regionalne privredne komore Niš pozvan je da tokom “Desete nedelje Ekonomskih lidera Mediterana” početkom decembra u Barseloni na forumu “Najbolji primeri kako privući FDI u Slobodne zone” učestvuje u radu i predstavi primer Slobodne zone Pirot.

„Slobodna zona Pirot se visoko rangira po svim razvojnim parametrima. Nivo proizvodnje, prometa, izvoza, broja zaposlenih pokazuje i dalje tendenciju stalnog rasta i svrstava Slobodnu zonu Pirot među najbolje u svetu. Već par godina Pirot se nalazi na listi najboljih slobodnih zona po rangiranju Financial Times-a, odnosno njihovog specijalnog izdanja „Foreign Direct Investment Magazin“. Ovo dosta znači za Pirot, ali i za Niš pošto više od 65% izvoza sa područja regiona RPK Niš, koja pokriva Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, ide iz Pirota. Slobodna zona Pirot je pravi uspešan primer jednog industrijskog parka koji služi za privlačenje investicija i smanjenje nezaposlenosti. Spremni smo da svoje znanje i iskustvo prenesemo i na ostale gradove na području RPK Niš i time pomognemo razvoj Juga Srbije. Za dalji razvoj celog Juga Srbije, kao i za samu slobodnu zonu Pirot, posebno za dalje unapređenje investicione klime, potrebno je da Vlada RS donese neke nove mere i predvidi dodatne pogodnosti za investicije, posebno jer se približava datum ulaska Srbije u EU pa kasnije takve mere neće biti moguće. Krajnje je vreme da se sada učini nešto za Jug Srbije, sutra već može biti kasno“, rekao je u intervjuu za Niške Vesti, predsednik Regionalne privredne komore Niš, Dragan Kostić.

U Slobodnoj zoni Pirot posluje 60 trgovinskih firmi i 14 proizvodnih, među kojima uspešno posluje Tigar Tyres, deo Michelin grupe koji proizvodi autmobilske gume, kao i kompanija Tigar A.D. koja proizvodi pored obuće, tehničke gume i mnoge druge proizvode od gume.

U 2014. godini ukupan promet u Slobodnoj zoni Pirot je bio 726 miliona evra od čega je izvoz 380 miliona evra, dok se ukupne investicije procenjuju na 137 miliona evra. Investitorima nudi greenfield i brownfield lokacije gde su sve pogodnosti koje omogućava Republika Srbija, zakon o slobodnim zonama, lokalna samouprava i pogodnosti logističkog centra objedinjene na jednom mestu, omogućavajući korisnicima efikasnije poslovanje i značajne uštede.

Na naše pitanje kakve su šanse da se formira Slobodna zona Niš, predsednik Regionalne privredne komore u Nišu kaže da će se, najverovatnije, u naredne dve godine stvoriti svi uslovi za formiranje Slobodne zone Niš. Na tome se intenzivno radi i nekoliko kompanija koje sada rade u krugu Elektronske industrije su zainteresovane za poslovanje u Slobodnoj zoni Niš.

„Slobodna zona Niš je bila formirana pre nekoliko godina. Po pozitivnoj zakonskoj regulativi imala je rok od dve godine da otpočne sa radom, što se nije desilo. Rešenjem Vlade RS po isteku tog roka ukinuta je dozvola za rad. Ovih dana se ponovo priča o pokretanju nove inicijative za formiranje zone u Nišu, što nas raduje, jer mi druge zone ne gledamo kao konkurenciju ve kao partnere sa kojima možemo uz saradnju da postignemo bolje rezultate i bolje uslove za investicije i poslovanje. Spremni smo da ponovo pružimo svu neophodnu pomoć u formiranju zone i kao Slobodna zona Pirot i kao Regionalan privredna komora Niš“, objašnjava prvi čovek RPK Niš, Dragan Kostić.

dr Dragan KosticSlobodne zone Srbije su pokazale odlične rezultate u poslovanju. U periodu od 2009. do 2014. došlo je do povećanja broja novouposlenih za 15.000, ako se u obzir uzme da je 2009. godine u slobodnim zonama bilo je uposleno 4.960 radnika, a 2014. godine blizu 20.000 radnika. U periodu 2012 do 2014 investirano je oko 1, 16 milijardi evra dok je obrt kompanija bila oko 11,7 milijardi evra. Za tri godine izvoz iz zona je bio 5,12 milijardi evra, tako da bi Slobodna zona Niš dosta značila za razvoj privrede u Nišavskom regionu, dodaje Kostić.

Za formiranje Slobodne zone Niš potrebna je inicijativa, podrška grada i operativci koji će raditi na formiranju zone. Intersovanje kompanija postoji, onih koje bi došle u Niš i radile u zoni kao i nekih postojećih. One mogu biti oslonac za operativni početak rada Slobodne zone u Nišu što bi celom regionu puno značilo. Prednost poslovanja u zoni može biti odlučujući faktor potencijalnim investitorima da se opredele za Niš u odnosu na neke druge gradove – čime bi se u Niš dovele nove investicije i time smanjila ogromna nezaposlenost“, kaže Kostić.

slobodne zoneU Srbiji postoji 14 zona smeštenih na oko 100.000 hektara zemljišta, u kojima radi oko 20.000 ljudi i više od 260 proizvodnih kompanija, a doprinos konkretno Slobodne zone Pirot je više nego pozitivan, povećan je izvoz, promet, broj radnika, broj firmi u zoni, ističe Kostić.

„Slobodna zona Pirot svoje aktivnosti ne završava ovde, spremamo se za otkup novog zemljišta koje bi smo spremili i infrastrukturno opremili za potrebe budućih investitora, gradimo nove objekte a iskustvo pokazuje da čim stavimo krov, prvi investitor koji dođe potpiše dugoročni ugovor o zakupu tog objekta. Spremamo i proširenje zone na nove lokacije jer je ova postojeća već potpuno popunjena a pokrenuli smo i projekat izgradnje Logiričkog centra Pirot. Naravno, u svim ovim aktivnostima nesmemo zaboraviti da pomenemo i izuzetnu saradnju i podršku Grada Pirota bez čije pomoći bi sve išlo dalako sporije“, zaključuje u intervjuu za Niške Vesti, predsednik Regionalne privredne komore Niš i izvršni direktor Slobodne zone Pirot, Dragan Kostić.

logo

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com