Društvo

Dom Duško Radović u perspektivi Regionalni centar za dete i porodicu

Dom za decu i omladinu „Duško Radović“ u Nišu će tokom narednih pet godina prerasti u Regionalni centar za dete i porodicu, izjavio je za Niške Vesti, direktor ove ustanove Igor Stojković. Cilj je da se ojačaju biološke porodice i da decu ostanu kod svojih prirodnih roditelja, ili ako to nije moguće budu smeštana u hraniteljske porodice, dodao je Stojković.

Proces transformacije i reorganizacije Doma za decu Duško Raodvić u Nišu je već počeo, a prvi rezultati koji će poboljšati dečju socijalnu zaštitu biće vidljivi sredinom sledeće godine, kaže direktor Doma, Igor Stojković.

„Reorganizacija Doma se oslanja na dva projekta. Od 2012. godine sprovodi se projekat „Porodični saradnik“ koji pomaže Novak fondacija, a koji za cilj ima očuvanje porodica u riziku i prevenciju odvajanja dece od njihovih porodica, odnosno obezbeđivanja povratka u porodicu za decu koja su privremeno boravila u hraniteljskim porodicama. Drugi projekat koji sprovodimo od 2014. godine podrazumeva podršku porodičnog saradnika za decu sa smetnjama u razvoju, odnosno da ne budu izmeštena iz porodice u institucije, ali i za decu koja su svedoci nasilja u porodici“, kaže direktor Doma za decu i omladinu, Igor Stojković.

igor stojkovicReorganizacija Doma „Duško Radović“ je počela još od 2004 godine, da bi posle šest godina bio formiran i Centar za porodični smeštaj i usvojenje. Na nivou Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga trenutno je 690 dece u hraniteljskim porodicama.

U skladu sa evropskim standardima, a koji se tiču sistema dečje i socijalne zaštite, Dom za decu i omladinu „Duško Radović“ će do 2021. godine prerasti u Regionalni centar za dete i porodicu, kaže Stojković.

„Cilj je da se novim uslugama porodičnog saradnika i uskoro posebnog odeljenja za intenzivnu porodičnu podršku i socijalno zdravstvenu zaštitu ojačaju biološke porodice kako bi njihova deca ostala kod svojih prirodnih roditelja, ili ako to nije moguće, budu smeštena u hraniteljske porodice“, ističe Stojković.

U Domu „Duško Radović“ je trenutno 20 štićenika od 12 do 18 godina starosti, ali ima i dece sa invaliditetom, kao i dece ometene u razvoju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com