Društvo

Nišu manje 134 miliona, od države mnogo, mnogo više?

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić predstavila je izmenjeno rešenje zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Ministarka je izjavila da je Vlada Srbije usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji predviđa smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade. Grad Niš će na ovaj način izgubiti 134 miliona dinara. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kaže da on ove mere podržava i najavljuje da će Niš od države dobiti mnogo, mnogo više od stotine miliona.

Ovaj predlog je važan ističe Brnabić zbog Međunarodnog monetarnog fonda, uskoro ovaj predlog i pred narodnim poslanicima.

Predlog zakona je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok ostalo ide u budžet Republike.

Brnabić je dodala da lokalne samouprave ovim predlogom kojim je predviđeno manje novca za njih, neće same podneti teret ušteda od osam milijardi dinara, već će to biti 4,8 milijardi dinara. Ministarka je naglasila da se porez na zarade ne smanjuje, već se naplaćeno preraspodljuje između Republike i lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da je reč o iznosu od 1,96% što je manje od 2%.

“Koliko sam video kako to stoji na celoj teritoriji i kakav je donos u odnosu na ostale lokalne samouprave to je urađeno krajne korektno, pošteno, ravnomerno u odnosu na one kriterijume koji su bili odlučujući jednaki za sve. Mislim da ćemo mi mnogo više da dobijemo od države nego tih 1, 96%, to vidimo kao doprinos ukupnoj ekonomskoj politici koju vodu naša zemlja i Vlada”, kaže on.

Tih 1,96% u novcu iznosi 134 miliona dinara.

“Svesni  smo ciljeva Vlade kada je u pitanju ekonomija i u potpunosti to podržavamo i sve što se bude radilo u narednom periodu kada je u pitanju odnost države prema gradu, videćete da će država opredeliti ne stotine miliona nego mnogo, mnogo više za naš grad. Naš grad će biti grad perspektive i grad nade u budućnosti“, kaže Bulatović.

Sutra u grad na Nišave dolazi novopostavljeni ministar privrede Goran Knežević. Za sutra su i najavljene nove vesti kada je reč o novim radnim mestima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com