Kultura

51

Sve je spremno za početak 51. Filmskih susreta, koji će svečano biti otvoreni u subotu, 20. avgusta u 20 sati i 30 minuta. Publika će na Letnjoj pozornici moći da vidi 12 ostvarenja domaćeg igranog filma, od čega tri premijerno. Organizatori najavljuju i niz pratećih manifestacija, prezentacija i degustacija u Festivaskom centru u Oficirskom domu.

Kako su danas saopštili članovi Direkcije FS, festival može već sutra da počne.

Letnja pozornica je sređena koliko je to bilo moguće, jer se u nju nije ulagalo 60 godina,” rekao je Saša Ristić, član Direkcije.

Oficiriski dom će od subote, pa narednih nedelju dana biti, uz Letnju pozornicu, centar festivalskih dešavanja. Prostor je potpuno u funkciji, “a zatekli smo samo gole zidove”, naglasili su organizatori.mija n

Bilo je primedbi da glumcima nije dobro osmišljeno slobodno vreme, sada smo tome posvetili pažnju. Pres konferencije počinju u 11 sati, a već od podne u bašti ispred Oficirskog doma počinje kontakt program “Tačno u podne”, koji će voditi glumac Desimir Stanojević.”, rekao je član Direkcije FS, Miroljub Jovanović, dodajući da će glumcima biti organizovan dan počevši do 11 sati do 1 sat posle ponoći.

Poznat je i ovogodišnji žiri, predsednica je glumica Sloboda Mićalović, članovi glumci Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović.

U Oficirskom domu se već mogu videti dve izložbe fotografija, “Mija Aleksić- biti glumac”, koju je uradio Kulturni centar iz Milanovca i izložba fotografija “50. Filmski susreti”, Jovana Šurdilovića.surdilovic

Nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo ove godine dobija glumac Laza Ristovski.

Interesovanje studenata glume za takozvani “Studentski kamp” je, takođe veliko, tako da se studentima iz Beograda, Banja Luke i Cetinja, pridružuju i kolege iz Makedonije, čulo se na današkoj konferenciji za novinare.

U Festivalskom centru će već od subote u podne pa do 17 sati raditi i umetnici. Sedmoro akademskih slikara koje je okupila Jelena Stošić pokazaće kako “umetnici vide glumce”, a sve slike koje budu urađene tokom festivala, slikari će uručiti glumcima na Letnjoj pozornici.

Publika će moći da vidi 12 filmova (po dva na veče) od kojih tri “Sporazum, “Dnevnik jednog mašinovođe” i “Inkaranaciju” premijerno. Spisak filmova koji će biti prikazani možete pogledati ovde.

Za glumačke nagrade ove godine se takmiče i niški glumci, Dejan Cicmilović, Aleksandar Mihailović I Marjan Todorović, naglasio je član Direkcije FS, Dejan Dabić.

Završne večeri, nakon svečane dodele glumačkih nagrada, biće prikazana i dva dokumentarna filma, od kojih je prvi “Lutajuća srca- arhiv emocija” u produkciji City marketing centra. Drugi film je priča o zvezdanim trenucima najvećeg niškog fudbalskog kluba – “Radničkom”.

Ove godine mislim da smo dobro podigli atmosferu. Biće i degustacija i prezentacija ovde u Festivalskom centru, zahvaljujući Turističkoj organizaciji Niša. Naglašavam da će se neke od pratećih manifestacija dešavati u Kupina bioskopu i parku “Sveti Sava”, tako da će ceo grad na neki način biti uključen,” zaključio je Jovanović.

Filmski susreti će svečano biti otvoreni u subotu, 20. a zatvoreni 26. avgusta. Sve projekcije na Letnjoj pozornici počinju u 20 sati i 30 minuta, a komplet karata košta 1500 dinara i može se kupiti u Oficirskom domu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com