Društvo

Planinarski marš “Kajmakčalan 2016”

Planirarskim maršom „Kajmakčalan 2016“ obeležiće se 100 godina od Gorničevske bitke i Boja na Kajmakčalanu u Velikom ratu 1916. godine, saopštava niški planinarski klub “Železničar”. Balkanskoj akciji koju organizuje planinarski savez Srbije i planinarski klub “Kopaonik” iz Leposavića odazvalo se blizu stotinu planinara iz Srbije, Makedonije i Grčke, koji će u periodu od 19. avgusta do 23. avgusta obići oko 15 značajnih lokaliteta i groblja srpskih vojnika.

O večnim počivalištima boraca iz Prvog svetskog rata u zvaničnoj dokumentaciji u Srbiji i nema podataka. Tek su pre nekoliko godina članovi planinarskih društava i udruženja ratnih dobrovoljaca pokrenuli inicijativu pronalaženja i sređivanja groblja srpskih vojnika.

„U proboju Solunskog fronta, jedna od ključnih bitaka za opstanak i slavu srpskog naroda odigrala se u jesen 1916. godine, na planinskom masivu Kajmakčalan u Makedoniji. U krvavim borbama za oslobađanje svoje zemlje od švapsko-bugarskog okupatora stradale su desetine hiljada srpskih vojnika, a mnogima su grobovi ostali upravo u podnožju Kajmakčalana. Deset godina istražujem ovu oblast i tužno je što se poslednje tri decenije grobovi i groblja srpskih ratnika ne uređuju. Za koju godinu više se neće znati ni gde su bila“, priča Rodoljub Knežević, planinar iz Leposavića i jedan od vodiča planinarskog marša „Kajmakčalan 2016“.

1Prošle godine, planinari iz Srbije i Makednije, kao i članovi Udruženja potomaka ratnika (1912 – 1920) očistili su groblja na Gruništu, Studenoj vodi, Gruniškom visu, Petlinu, Budimircima, Živojinu, Dobroveni, Baču. Mnoga groblja su do sada potonula u zemlju ili ih je odnela voda, a do nekih je zbog nepristupačnog terena i teško doći.

„Alarmirali smo sve nadležne institucije i do sada je na teren izašla samo ekipa Zavoda za zaštitu spomenika. Na osnovu jedne karte, iz 1929. godine uspeo sam da lociram gotovo stotinu mesta gde su sahranjeni sprski vojnici, ali potrebno je mnogo više da se sva ta mesta dostojno obeleže“, kaže Rodoljub Knežević.

100 godina od proboja Solunskog fronta na Kajmakčalanu obeležiće se planinarskim maršom u saradnji sa planinarskim savezom Srbije i planinarskim klubom Kopanik iz Leposavića. Akciji se pridružuje i Planinarski klub „Železničar“ iz Niša.

3„Program obuhvata uspon na vrh Kajmakčalana, 2521m, a posetićemo i značajne lokacija na kojima su se odigrale bitke u proboju Solunskog fronta. Cilj ove akcije je da se upoznamo sa jednom od lepših planina Balkana i podsetimo se naših slavnih predaka i odamo im poštu”, kaže Dobrivoje Nikolić iz niškog planinarskog kluba “Železničar”.

Oko stotinu planinara iz Srbije, Makednije i Grčke krenuće u petak, 19. avgusta na balkansku planinarsku akciju „Kajmakčalan 2016“, iz Niša oko 12 sati, dok je povrtak planiran u utorak, 23. avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com