Društvo

Ponovo rade aparati za zračenje

Oko 650 pacijenata obolelih od malignih bolesti od danas može da primi zračnu terapiju u niškom Kliničkom centru, jer je rešen problem aparata koji zbog vlage nisu radili nekoliko dana. Lekari i terapeuti sada će raditi produženo da bi se nadoknadilo propušteno, kažu u niškom Kliničkom centru.

Posle devet dana pauze, onkološki pacijenti koji čekaju na zračenje u Nišu ponovo primaju terapiju. Jedan aparat počeo je da radi juče od 13 sati, a drugi je u funkciji od danas, kaže dr Vladan Ćosić zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Niš.

„Da aparati „primus“ i „onkor“ nisu počeli da rade, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom Kragujevac, pacijenti bi zračnu terapiju nastavili u Kragujevcu, o trošku niškog Kliničkog centra, obezbedio bi im se prevoz i ne bi imali nikakve administrativne prepreke“, rekao je zamenik generalnog direktora Kliničkog centra u Nišu, Vladan Ćosić.

Aparati se, kako kažu u niškoj bolnici, već 11 godina unazad kvare u letnjim mesecima.

cosic„Radi se o visokosofisticiranoj tehnologiji i aparatima koji rade u strogo određenim uslovima, što se tiče temperature i vlažnosti vazduha. Kada su napravljeni bunkeri zazračnu terapiju u periodu od 2003. do 2004. godine, očigledno da sa klimatizacijom nije odrađeno sve kako treba. Kada vlažnost vazduha pređe određeni procenat, aparati najpre ne mogu da rade, zato što se smanjuje jačina zračenja, a zatim postaju nebezbedni kako za osoblje, tako i za pacijente“, objašnjava Ćosić i dodaje da se aparati kvare zbog debelih zidova u bunkeru i velikih temperatura spolja, usled čega se javlja kondenzacija na apratima.

U Kliničkom centru Niš ističu da bi problem uskoro trebalo da bude rešen u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, za šta će se izdvojiti od 400.000 do pola miliona evra.

„Stigla su dva nova aprata i koja bi trebalo da budu montirana tokom septembra. Srediće se i prostor u bunkeru, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za rad novih aparata“, kaže Ćosić.

Pauza u zračenju od devet dana različito je uticala na pacijente koji čekaju zračenje, jer dnevno terapiju dobije oko 120 pacijenata, od čega su polovina ležeći bolesnici.

aparatRok od devet dana je optimalno vreme, ali smo imali alternativno rešenje da je kvar duže trajao. Situacija zavisi od indikacija, stanja pacijenata, neki od njih imaju i pauzu u zračenju“, napominje Ćosić.

Od septembra će pored dva stara, raditi i dva nova aparata, a prema najavama Ćosića, niški Klinički centar će sledeće godine dobiti još jedan aparat od Svetske banke, koji bi, kako ističe, trebalo da ukine liste čekanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com