Društvo

Studentski centar u Nišu: Pripreme za smeštaj studenata u punom jeku

Na početku još jedne akademske godine, Niš beleži manjak mesta za smeštaj studenata u domove Studentskog centra. Za jedno mesto prijavljuju se dva i više studenata, a problem bi u značajnoj meri mogao da reši novi studentski dom kod tehničkih fakulteta, ali je njegova izgradnja odavno stala zbog sudskih sporova, kaže predsednica Komisije za smeštaj studenata, Nataša Nikolić.

Iako je Niš univerzitetski centar ovog dela Srbije i jedan od samo dva univerzitetska grada južno od Beograda, kapaciteti za institucionalni smeštaj studenata još nisu na zadovoljavajućem nivou. Nadležni kažu da se za smeštaj u studentske domove, kod Pravnog, Ekonosmkog, Medicinskog i Elektronskog fakulteta, prijavljuje minimum duplo veći broj akademaca u odnosu na postojeći kapacitet.

„I ove godine očekuje se da na jedno mesto u niškim studentskim domovima konkurišu po najmanje dva studenta, jer Niš raspolaže sa ukupno 938 mesta u četiri studentska paviljona u Nišu“, kaže predsednica Komisije za smeštaj studenata, Nataša Nikolić.

Nedovršeni studnetski dom koji se nalazi pored već postojećeg nadomak Elektronskog fakulteta bi raspolagao sa 450 mesta, ali izgradnja stoji zbog spora investitora sa Ministarstvom prosvete.

„Mi smo samo korisnici usluge. Kada će biti sve to završeno, zavisi od resornog ministarstva, koje je nosilac tog projekta. Kamen temeljac postavljen je još 2009. godine“, objašnjava Nataša Nikolić, iz Studentskog centra Niš.

CaptureOni koji budu imali sreće da dospeju iznad crte na rang listi, imaće smeštaj po svim standardima za studentski smeštaj, ističu iz Studentskog centra. Uslovi za život i boravak u sobama su znatno unapređeni, a tu je i mogućnost ishrane u studentskim menzama.

Studentski dom Paviljoni I i IInalazi se u ulici Topličinoj br. 2, u neposrednoj blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Studentski dom Paviljon IIInalazi se u Velikotrnovskoj ulici br. 2 kod Medicinskog fakulteta u okviru kojeg postoji i studentski restoran. Studentski dom Paviljon IV sa restoranom nalazi se na Gradskom polju, u blizini tehničkih fakulteta.

„Svaka soba bez obzira da li je dvokrevetna ili trokrevetna ima svoje kupatilo, priključak za telefon i besplatan internet. Samo kod tehničkih fakulteta imamo jednokrevetne sobe, ukupno 16. Za studente koji su na budžetu prva kategorija smeštaja na mesečnom nivou košta 1.860 dinara, a druga 1.430 dinara. Bez obzira na kategorizaciju svi smeštaji su po visokim standardima. Ipak, postoji mogućnost da se samofinansirajući studenti hrane u studentskim restoranima. Doručak, ručak i večera za njih iznosi 450 dinara po danu, dok za studente koji svoje obrazovanje finansiraju iz državnog budžeta, tri obroka dnevno košta ukupno 171 dinar“, objašnjava Nataša Nikolić.

U Studentskom centru u Nišu napominju da je konkurs za smeštaj studenata za školsku 2016/2017. godinu od 1. do 15. septmebra, što se odnosi na brucoše, a za starije studente od 15. septembra do 31. oktobra.

p4 0„Za smeštaj boriće se samo studenti sa visokim prosekom i koji potrebnu dokumentaciju za prijavu na konkurs mogu da kupe na bilo kojoj blagajni Studentskog centra, a koje se nalaze pored studentskih domova“, napominje naša sagovornica.

Do njihovog useljenja, sređuje se i popravlja šta je potrebno.

„Zamenili smo stolove i stolice u restoranu kod Pravnog fakulteta, a svuda su postavljene zaštitne trake za signalizaciju“, kaže Nataša Nikolić.

Useljenje u studentske domove je obično početkom decembra, a oni studenti koji se ne usele do predviđenog roka gubi pravo na smeštaj u školskoj 2016/2017. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com