Društvo

Završena 11

Blizu 300 takmičara iz zemlje i inostranstva predstavilo je svoje gastronomske specijalitete na 11. Danima banice, koji su u Beloj Palanci u parku Vrelo bili organizovani od 12. do 14. avgusta. Posetioci su, osim degustacije banica, imali priliku da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Manifestacija Dani banice, koju tradicionalno organizuje Turistička organizacija Bele Palanke, ove godine dostigla je rekordnu posećenost, tvrde organizatori. U odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 210 kandidata u takmičarskom delu, broj od blizu 300 prijavljenih takmičara ove godine ide u prilog činjenici da je ova gastro-turistička manifestacija iz godine u godinu sve bolja, kaže predsednik opštine Bela Palanka, Goran Miljković.

“Dani banice su jedan od načina da se tradicija održi, priblizi i prilagodi modernim vremenima i tendencijama, da se pokaže koliko lepote ima u lokalnim običajima i nasleđu. Ponosni smo što smo s godinama sve posećeniji, što Bela Palanka postaje mesto okupljanja svih generacija. Banice imaju potencijal lokalnog brenda i planiramo da ostatku Srbije i regiona pokažemo svu njenu posebnost, da je očuvamo i zaštitimo. U planu nam je i da u narednih nekoliko godina izgradimo hotel, kako bi bilo dovoljno smeštajnih kapaciteta u cilju razvoja turizma u Beloj Palanci. Već smo u pregovorima sa potencijalnim investitorima”, izjavio je Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka.

banicaaaStručni žiri činili su predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Bugarske, Rumunije i Srbije. Direktor Turističke organizacije Bela Palanka, Milosav Popović, ističe da su pored banica ove godine posetioci mogli da probaju i jela od belopalanačke paprike vrtke, belmuž, izviđački pasulj, lovačku i golubarsku mućkalicu, ribarski kolić i da je novina u odnosu na prethodne godine ta što su se kandidati takmičili u četiri kategorije.

„Dobro brašno, dobra oklagija i jake ruke su tajni sastojci dobre banice“, objašnjava kroz osmeh Tatjana Šljivić iz Etno udruženja „Komran“.

Domaćice su imale samo reči hvale za ovogodišnju organizaciju festivala, dok je cilj manifestacije, prema rečima organizatora, da se “očuva tradicija ovog kraja i stari kulinarski recepti naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da se ponudi dobra zabava.”

„Tajna dobre banice je u načinu pripremanju i da se peče u pećnicima na drva“, kaže Blagojka Lilić iz Udruženja žena „Temštanka“.

viber image parkTokom tri dana manifestacije, učesnici su se, osim nadmetanja u pravljenju najbolje banice, takmičili i za nagradu „najbolje aranžirani sto“. Istovremeno održavao se i II sajam starih zanata koji je ove godine okupio 72 učesnika.

„12 godina pravimo banicu bez glutena, tako da je koristim bezglutensko brašno i kao dodatak integralni pirinač i laneno seme“, kaže niška domaćica Julija Veljić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji pored bogatog kulturno-umetničkog programa i dečijih radionica za izradu banice, nastupile su i najveće muzičke zvezde poput Saše Matića, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, kao i mnogi drugi izvođači i kulturno-umetnička društva iz Srbije i regiona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com