Ekonomija

Mladi lekari u Nišu sklapaju kablove za 25

Oko 25 odsto mladih u Nišu je nezaposleno, a na jug Srbije stiže samo mali deo subvencija za zapošljavanje, a investitori koji dolaze nemaju potrebe za visokoobrazovanim kadrom. Zbog toga da mladi lekari iz Niša sklapaju kablove za 25.000 dinara, objašnjava u Novom danu Mladen Jovanović, predsednika UO Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Prosečna plata u Srbiji u junu mesecu je iznosila oko 46.500 dinara, dok je u Nišu taj prosek niži za 10 odsto i prosečna plata je 42.000. Jovanović kaže da ovaj prosek ne odražava pravo stanje stvari jer statiskika ne uzima u obzir plate u policiji i vojsci koje su ispod proseka. Takođe, u prosek ne ulaze ni neisplaćene zarade kao ni plate ispod minimalca, o kojima poslodavci ne dostavljaju podatke. Zbog toga slika o prosečnim zaradama u Srbiji ne oslikava pravo stanje stvari, kaže Jovanović.

Za subvencionisanje novih radnih mesta država godinama izdvaja sredstva, ali je na nerazvijeni i siromašni jug Srbije otišlo tek 3,6 odsto tog novca, odnosno 5,9 miliona evra, dok je 75 odsto ukupnih stranih investicija završilo u Beogradu u Novom Sadu.

Jovanović ističe da se dolazi do “interesantne situacije” kada se se nezaposlenost mladih pogleda u svetlu stranih investicija.

“Mladi teško dolaze do posla. Visokokvalifikovani sa jakim diplomama, lekari, psiholozi, sociolozi, ekonomisti… spajaju kablove, pletu čarape i rade za 25 hiljada dinara. I moraju da budu zadovoljni jer je alternativa nula”, rekao je Jovanović.

Ostatak teksta pročitajte na N1info.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com