Društvo

itav “minimalac” za opremanje prvaka

Stiže nam onaj najduži mesec u godini – septembar! Porodice koje imaju školarce moraće narednih dana da izdvoje više desetina hiljada dinara kako bi opremili đake.

Prvaci Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Niša po izboru nastavnika ove škole koristiće naredne tri godine udžbenike izdavačke kuće Klett. Komplet knjiga za prvake je 7875 dinara u knjižari. Mnogi će se odlučiti da nabave starije – polovne udžbenike a da radne sveske kupe nove.

Ako se roditelji odluče za kupovinu novog pribora trebaće blizu 2000 dinara, ako u ovu sumu uračunate pripor srednjeg kvaliteta. Samo pernice, one dizajnirane trenutno najpopularnijim crtanim likovima dostižu i do 3500 dinara, naravno ima i onih koje „završavaju“ isti posao i za 400 dinara.

Niški prodavci kažu da se roditelji dovijaju, pišu čekove i traže veći broj rata za otplatu. Česta slika je i da se u knjižaru ide sa bakom ili dekom, koji rado plaćaju troškove školaraca.

Novi rančevi na leđima prvaka se podrazumaju, oni na sniženju, koje je na snazi u mnogim niškim knjižarama, mogu da se nabave za 2000 ali i za vrtoglavih 9 000 dinara. Dok lekari preporučuju da se u odabiru đačkih torbi vodi računa o anatomiji ranca i odgovarajućoj veličini u odnosu na građu mališana, ta preporuka pada u vodu kada sa detetom zakoračite u to carstvo šarenila i omiljenih crtanih likova.

Odlučila sam se da ćerkici za drugi razred kupim polovne knjige. Kupiću nove radne sveske u kojima ona mora da piše, a knjige će završiti posao“, kaže za Niške Vesti Slađana Stanković, mama učenika prvog razreda jedne niške osnovne škole .

Mnogi su se roditelji odlučili za kupovinu knjiga preko škole.

Naručili smo još maja udžbenike preko škole. Za drugi razred nas je sve koštalo 7100 dinara, to su udžbenici za treći razred osnovne škole. Nabavili smo nove udžbenike jer imamo još jednog đaka koji će naslediti te knjige. Plaćali smo u ratama pa smo taj trošak raspodelili, inače ne znam kako bih“, kaže Branka Nikolić, majka učenice trećeg razreda.

Mnogi roditelji se odlučuju za nabavku polovnih knjiga. Njih ovih dana možete naći na mnogim niškim trgovima i ulicama po vrlo povoljnim cenama. Ovaj način kupovine preporučljiv je ako nemate komšiju ili rođaka koji bi da vam posudu polovne knjige. Cene  su primerene našem plitkom džepu a jedan udžbenik, kod uličnih prodavaca, za osnovce košta 200 dinara, za srednjoškolce 300 ili 400 dinara.

Kako polazak u školu odrazumeva i kupovinu novih pantalona, patika i jakni, polazak niških đaka poprilično će isprazniti đepove roditelja.

Prosta računica govori da će kompletno novo opremanje prvaka, roditelje koštati blizu dve stotine evra, ako ste snalažljivi i svog mališana ubedite da koristi polovne knjige a na patike i jaknu malo sačeka, možda prođete i jeftinije.

Srećan nam polazak u školu!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com