Društvo

Vratimo decu na sportske terene

Sve veća dostupnost interneta deci, kao i zastupljenost nezdravog života u medijima, odvraća decu od pravilnog načina života. „Vratimo decu na sportske terene“, poruka je prve akcije Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije, a koje u niškoj Tvrđavi promocijom zdravog načina života i predstavom „Kako su se igrale naše mame i tate“ učestvuje u obeležavanju Međunarodnog dana mladih.

Udruženje za preventivnu pedijatriju Srbije poziva sve roditelje sa decom nižih uzrasta da 12. avgusta, povodom Međunarodnog dana mladih, od 17h do 19h prisustvuju njihovoj prvoj akciji promocije zdrave ishrane i sporta u niškoj Tvrđavi. U ovom udruženju dodaju da je programom predviđena i predstava „Kako su se igrale naše mame i tate“ dečjeg ekološkog pozorišta, koje vodi medicinska sestra Doma zdravlja, Dragana Crnjaković Ignjatović. Predstava za decu i njihove roditelje je od 18:30 u Tvrđavi u blizini glavnog ulaza za džez festival.

„Na ovaj način hteli smo da ukažemo na činjenicu da je danas sve više dece za računarom, umesto na sportskim terenima. Takođe, mnogo više dece radije bira brzu hranu, nego li dobro izbalansiran obrok. Zato smo i odlučili da prvu akciju posvetimo onome što smatramo najvećim problemom današnjice među našom decom“, kaže Zorana Ranđelović iz Udruženja za preventivnu pedijatriju u Nišu.

Udruženja planira dosta aktivnosti i u narednom periodu. Kako kažu, organizovano će sprovoditi edukaciju mladih o zaštiti mentalnog zdravlja, zdravoj ishrani, značaju fizičke aktivnosti, kao i o zamkama koje postavljaju bolesti modernog načina života.

„Ovom, kao i dalje planiranim akcijama motivišemo decu da zavole sport i ukazujemo roditeljima da njihova deca fizičkom aktivnošću usvajaju komunikacione veštine, stiču samopouzdanje i odgovornost u timskom radu, što bi se, verujemo, kasnije odrazilo i na njihov uspeh u školi“, kaže studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu, Zorana Ranđelović.

Podsetimo, Udruženje za preventivnu pedijatriju Srbije osnovano je 2013. godine, sa sedištem u Nišu, a okuplja studente, lekare, medicinske sestre, pedijatare, profesore fakulteta, entuzijaste i sve one koji žele da unaprede zdravlje svoje okoline. Ciljeve preventivne pedijatrije promovišu i predstavništva u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com