Društvo

Oslikani platani u Balkanskoj ostvarenje snova fondacije „Za lepši Niš“

Oslikavanjem platana u Balkanskoj ulici počela je akcija fondacije „Za lepši Niš“, kojom se Nišlijama želi ukazati da njihov grad može biti drugačiji, lepši i čistiji. Prvi rezultati uređivanja Balkanske, ali i Davidove ulice su već vidljivi, a glavni cilj da ove dve ulice budu ispunjene mladima i njihovom kreativnom energijom je danas ispunjen, rekao je pokretač inicijative „Za lepši Niš, arhitekta Ivan Redi.

 Niški modni kreatori, Mladi ambasadori, volonteri Filmskih susreta i deca bez roditeljskog staranja iz udruženja „Dečija sela“ oslikavali su platane i žardinjere uz muziku i smeh u Balkanskoj ulici. Kako kažu, akciji su se odazvali sa zadovoljstvom, a predvodila ih je niška modna dizajnerka Jelena Dimitrijević.

„Ovo me ispunjava, ne samo mene nego i sve osobe koje su došle ovde da ukrašavaju platane. Želimo da ulepšamo jednu ulicu, ali nažalost neki ljudi nisu želeli da pomere svoje automobile, ali se snalazimo. Iako smo od samog jutra imali tehničke probleme, ne odustajemo u akciji „Za lepši Niš“. Svaka dizajnerka ima svoju kreaciju i one oslikavaju drveće u Balkanskoj ulici. Svako drvo će biti šareno i unikatno. Zaštitili smo drveće folijom, a onda smo stavili platno. I prolaznici mogu da oslikavaju“ – kaže modna dizajnerka Jelena Dimitrijević.

Prema Jeleninim rečima inspiracija za oslikavanje stabala su muzika i film, odnosno Nišville Jazz Festival i Filmski susreti, ali bilo je i onih koji su želeli da ostave svoj lični pečat iako ne znaju da slikaju.

kristinaDružimo se i pomažemo u realizaciji ove kreativne ideje iako nisam umetnica. Ovaj čiča Gliša jeste naš, ali smo ponosne što učestvujemo u ovakvoj akciji“, kroz omseh i sa umazanim rukama od boje priča volonterka Kristina Marković

Žardinjere sa cvećem su donacija JKP Medijana, koja u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša pruža podršku akciji.

„Ideja je da ovde, kao i prošle godine, bude mnogo mladih i kreativnih Nišlija, i u tome smo uspeli. Ovo je atmosfera o kojoj sam ja sanjao i koja mi se ostvaruje. Oslikani platani kao inspiracija za modnu reviju u Balkanskoj je deo moje želje da Niš bude svetliji, bolji i čistiji i u čemu mi podršku daju mladi ljudi“, kaže arhitekta Ivan Redi, pokretač inicijative „Za lepši Niš.

Ivan Redi, arhitektaOčistili smo ulicu i sada očekujemo da u Davidovoj ulici budu postavljena dva podzemna kontejnera kako bi konačno rešili problem đubrišta u centralnom delu grada, dodaje Redi.

Pored oslikavanja platna, u planu akcije su još nekoliko zanimljivih događaja. Modna revija platana i revija „Between Magic Woods“ zakazana je za večeras od 18 sati.

U subotu, 13. avgusta od 20 sati biti održana debata o stripu u kojoj će učestvovati tvorac “Dilan Doga” Luiđi Pikato kao i čuveni dečiji ilustrator Dobrosav Bob Živković.

U nedelju, 14. avgusta od 20 sati posetioci će moći da pogledaju film “Casablanka” čija će projekcija biti organizovana u Balkanskoj ulici.

oslikavanje

Podsetimo, u Balkanskoj ulici će i tokom “Filmskih susreta” od 20. do 26. avgusta biti organizovane projekcije u okviru pratećeg programa festivala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com