Društvo

Džinovska banica i koncerti Saše Matića i Bilje Krstić na Danima banice

Tradicionalna mаnifеstаciјa „Dаni bаnicе 2016“, koja se organizuje se jedanaesti put, biće održana od 12. do 14. avgusta u parku „Vrelo“. Prema najavama organizatora, posetioci će imati priliku dа degustiraju domaće specijalitete, da uživајu u bоgаtоm kulturnо-umеtničkоm prоgrаmu, a neće izostati ni takmičarski deo, za koji se, ove godine, prijavilo rekordnih 300 takmičara, saopštavaju iz Turističke organizacije Bela Palanka.

Cilj gastro-turističke manifestacije „Dani banice 2016“ je negovanje običaja, kulture i tradicije Bele Palanke, kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke.

„Na ovaj način dajemo svoj doprinos očuvanju tradicije ovog kraja i pokušavamo da od zaborava sačuvamo stare kulinarske recepte naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno. Ipak, posetiocima ćemo ponuditi i dobru zabavu“, kaže Mladen Cvetković iz TO Bela Palanka.

Sve tri večeri održavanja manifestacije biće praćene kulturno umetničkim programom, koji će biti realizovan na letnjoj pozornici „Vrelo“. Za petak, 12. avgusta planiran je nastup folklornih ansambala iz Bugarske i Srbije. U subotu, 13. avgusta od 20:30h je koncert folk zvezde Saše Matića, dok je na dan zatvaranja manifestacije, u nedelju, 14. avgusta koncert etno pevačice Bilje Krstić sa početkom od 21:00h.

banica

Prema najavama organizatora, u okviru revijelnog dela posetioci će imati priliku da uzmu učešća u radionici izrade banica, „Dečijoj olimpijadi u izradi banice“ ali i da probaju specijalitete ovog kraja: jela od belopalanačke paprike „vrtke“, belmuž, izviđački pasulj, lovačku mućakalicu, golubarsku mućkalicu, ribarski kolić itd.

“Poslednjeg dana manifestacije biće služena i „džinovska banica“ koju će za sve goste pripremiti prošlogodišnji pobednika manifestacije”, ističe Cvetković iz TO Bela Palanka.

U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagade za tri najbolje banice u sve četiri kategorije (slana tradicionalna, slatka tredicionalna, integralna i kreativna), kao i za najlepše aranžiran sto. Stručni žiri će činiti predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Srbije, Bugarske i Rumunije, a promoter manifestacije će kao i prethodnih godina biti Nenad Gladić – Lepi Brka.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com