Kultura

Nišville: Kineski džez prvi put u Srbiji

Prva pres konferencija Nišville džez festivala ove godine održana je u Gradskoj kući, a muzičare iz Kine, kojima je ovo prvo gostovanje u Srbiji, pozdravio je zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur. Obraćajući se okupljenim medijima, Ivan Blagojević direktor Nišvilla, istakao je da ove godine festival startuje kao jedan od 10 najboljih u Evropi, što je i čast i odgovornost.

Čast da se predstave na prvoj konferenciji za novinare dobili su muzičari iz Pekinga, „Golden Budha jazz band“, kojima je ovo prvi nastup u Srbiji.

Kako je istakao direktor Nišvilla, Ivan Blagojević, do ove saradanje došlo je u oktobru prošle godine kada je na poziv Ministarstva kulture Kine i kineske Džez asocijacije gostovao u Pekingu, Šangaju i Hong Kongu.

Ove godine startujemo kao jedan od deset najboljih muzičkih festivala u Evropi, to je čast i odgovornost, zato smo uložili mnogo energije da ovogodišnji festival bude najbolji do sada. Kineske džez muzičare još niko nije čuo u Srbiji, mi ćemo biti prvi, kazao je Blagojević u Gradskoj kući.

Uz reči dobrodošlice, goste iz Kine je pozdravio i zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur, koji je Huang Yongu (umetničko ime Adam), potpredsedniku i generalnom sekretaru kineske Džez asocijacije uručio specijalno priznanje Nišvilla za pionirski rad u razvoju džeza u Kini.kinez prima nagradu n

On je naglasio da Niš u avgustu postaje kulturna prestonica Srbije od nacionalnog značaja i da je ovaj Festival najbolji promoter i Srbije i Niša i da će Grad, sa svoje strane, uvek pružati i materijalnu i svaku drugu podršku Nišvillu.

Gost iz Kine, Huang Yong (Adam) je i basista u „The golden Budha Jazz Band -u“, koji broji još četiri člana. Njihov koncert će Nišlije moći da čuju večeras na River stejdžu kod spomenika Šabanu Bajramoviću, a nastupiće i sutra, na otvaranju Nišvilla u glavnom programu Festivala.

Inače, ovaj sastav iz dalekog Pekinga je trenutno na velikoj turneji koja je počela 3. avgusta koncertima u Rumuniji i Bugarskoj. Nakon nastupa na Nišvillu, 13. i 15. avgusta čekaju ih koncerti u Rusiji.

Osim njih, publika će moći da čuje i kineski sastav Li Gao Yang Group .

Da podsetimo, ove godine Nišville se održava na 11 bina, u programu učestvuje 660 muzičara, a biće priređeno 110 koncerata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com