Kultura

Jedini hor iz Srbije na manifestaciji “Singing Europe”

Akademski hor SKC-a bio je jedini hor iz Srbije koji je pevao na manifestaciji “Singing Europe” u Vroclavu u Poljskoj. Hor je u Vroclavu, ovogodišnjoj EU prestonici kulturi, boravio od 1 do 7. avgusta, a dirigent , Zoran Stanisavljević, za Niške vesti kaže da je to bilo “sjajno iskustvo i velika čast”.

Iz Poljske su se vratili pre dva dana i još uvek se sležu utisci. Grad Vroclav u Poljskoj je ove godine evropska prestonica kulture, a Akademski hor SKC-a učestvovao je na završnom koncertu projekta “Singing Europe”.fotka

Koncert sa pevačkim zvezdama kakve su Aleksandra Kurzakova i Roberto Alanja, predstavlja važno priznanje Akademskom horu od strane organizatora. I meni je učinjena velika čast da smo moj hor i ja pozvani da učestvujemo na jednom ovako spektakularnom koncertu u dvorani NFM (orig.Narodowe Forum Muzyki),” kaže dirigent Zoran Stanisavljević.

“Na ovom koncertu jedini strani hor bio je Akademski hor SKC Univerziteta u Nišu, a Vroclavskom filharmonijom dirigovao je Basem Akiki. Sjajno iskustvo za sve nas”.

Poziv za ovo gostovanje uputila je Poljakinja Agnješka Frankov Železna, jedna od vođa projekta “Singing Europe” koja je niški hor imala prilike da čuje prošle godine na festivalu “Universitas Cantat” u Poznanju.zoki

Kada je čula mogućnosti našeg hora, želela je da nastupimo zajedno sa pet poljskih horova na završnom koncertu u Vroclavu. Iz Niša je trideset jedan pevač bio deo združenog operskog hora koji je nastupio u prepunoj dvorani NFM , koja ima 1800 mesta,” kazao je maestro Stanisavljević.

Pevači niškog Akademskog hora SKC su tih nekoliko dana živeli životom profesionalnih pevača, a probe pred završni koncert, odvijale su se dva puta dnevno.NFM

Na programu su bila dela Gunoa, Sen-Sansa, Verdija, Bizea. Puno arija, pravih operskih bisera. Dirigent Basem Akiki, mlad ali veoma autoritativan, maestralno je rukovodio Vroclavskom filharmonijom i velikim horom, “kaže Stanisavljević.

Pre puta u Poljsku, hor je juna gostovao u Slovačkoj, u Košicama kada su imali celovečernji koncert u Dominikanskoj crkvi. O ovom iskustvu maestro Stanisavljević kaže:

“Koncert u Dominikanskoj crkvi u Košicama ima zaista veoma posebno mesto u biografiji ovog hora. Pored predivne atmosfere, taj koncert je bio značajan i po velikom broju ljudi iz različitih država koji su bili u publici. Ta internacinolna publika probudila je u nama posebnu energiju. Godpodja Eva Dekanovska učinila nam je igromnu čast pozvavši nas da priredimo koncert u okviru Festivala lokalnih televizija “Zlatni prosjak”. Treba spomenuti i veliko angažovanje Stele Jovanović, počasne ambasadorke Republike Slovačke u Srbiji, koja je omogućila ovu saradnju.”hor slovacka

Da je ova sezona veooma uspešna za niške pevače, svedoče i nagrade u Bugarskoj na Internacionalnom takmičenju horova u Balčiku koje se održavalo od 1. do 5. juna. Na festivalu “Černomerski zvuci”, u konkurenciji 20 horova iz sedam zemalja, Akademski hor je osvojio četiri nagrade: Nagradu za najbolji mešoviti hor festivala, nagradu za najbolje izvedenu kompoziciju na bugarskom jeziku u kategoriji stranih horova, Zoran Stanisavljević dobio je nagradu za najboljeg dirigenta festivala, a hor i grand prix.

“Bugraska je bila pravi “vetar u leđa”. Uspešan nastup na festivalu i ove nagrade dali su nam dodatnu energiju za predstojeće izazove koji su nas očekivali i koji nas tek očekuju,” rekao je maestro Stanisavljević.

A prvi izazov je već za neki dan : nastup dela ženskog hora na “Nišville” džez festivalu sa grupom “Eyot”. Početkom septembra hor će gostovati u ambasadi Republike Slovačke povodom obeležavanja Dana državnosti ove zemlje.hor bugraska 1

Nema odmora, plan je i da nastavimo seriju koncerata po manjim gradovima Srbije – “Čas horske muzike”. Prilikom boravka u Vroclavu usledio je poziv za još jedno učešće na festivalu univerzitetskih horova “Universitas Cantat” u Poznanju, a to će biti naredne, 2017.godine, zaključio je Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a Univerziteta u Nišu.hor naslovna

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com