Stari Niš

R.A

Segmenti iz izveštaja o zverstvima koje je Austrougarska vojska počinila prilikom prvog upada u Srbiju

Posle poraza Austrijanaca na Ceru i Jadru, srpski vojnici su, vraćajući se sa fronta, pričali da čim neprijatelj ispali pušku na njih, čule dve detonacije, tj. oštar prasak pri polasku zrna iz puške i drugu detonaciju koja ponekad kao da se čula nekad iza, a ponekad ispred njih. Ova zagonetka je ubrzo razrešena. U fišeklijama austrijskih ratnih zarobljenika pronađeni su meci koji su bili po spoljnem izgledu prilično slični običnim mecima, ako se izuzme jedna crvena ili crna traka, koja je obavijala čauru.

Prilikom njihovog otvaranja moglo se konstatovati da su to prava eksplozivna zrna, čija je upotreba bila zabranjena ratnim konvencijama. Kasnije je srpska vojska nalazila takvo oružje ne samo kod zarobljenika, već plenila čitave sanduke sa njom. Pronađeni su mitraljeski rendeci potpuno napunjeni ovom municijom. Ostali mitraljeski rendeci bili su napunjeni sledećim redosledom: prvo ide 15 metaka sa eksplozivnim zrnom, pa 10 običnih metaka, potom opet 2 eksplozivna, pa 10 obična i tako dalje. Ovi meci su smešteni bili u kartonskim kutijama kao i obični, s tim što je na njima pisalo ,,Einschusspatronen” (meci za nišanjenje) ova zrna su poticala iz državne fabrike u Valesdorfu kod Beča. Austrijski orao bio je uočljiv na osnovici čaure.

metak 00
1) Skica metka sa eksplozivnim zrnom; 2) čaura za barut; 3) osnovna čaura sa godinom i austrijskim grbom; 4) kapisla; 5) udarač; 6) ležište kapisle i udarač. (Foto R. A. Rajs)

Kao što smo rekli spoljašnost ovog metka u potpunosti je slična sa spoljašnošću običnog metka, s tim što su prvi obeleženi crvenom ili crnom trakom na 3 cm od osnovice čaure. Štaviše, vrh nekih od ovih metaka je običan, dok su neki imali mali spljošteni produžetak. Meci sa običnim vrhom imali su zrna sa bakarnom košuljicom, dok je kod drugih košuljica bila čelična. Na način na koji je šipčana klizalica podešena, tj. da li je više ili manje pričvršćena eksplozija se može izazvati čim zrno naiđe na najmanju prepreku ili čak ako mu se brzina značajno smanji. Ovo zrno s toga jasno pokazuje karakteristike eksplozivnog zrna, koja su do sada korišćena u lovu na debelokošce. Austrougarska vojska je koristila ove metke pri sukobu sa srpskom vojskom. Često sam bio u prilici da vidim rane prouzrokovane ovim mecima bilo u bolnicama ili ambulantama na prvoj liniji mesta bojišta.

Ulazni otvor ovih rana je običan i mali. Dok je izlazna rana veoma velika a meka tkiva su obično isturena napolje u obliku pečurke. Unutrašnjost rane je rastrgnuta, a sitne kosti su izlomljene u sitnu parčad. Zrno koje je eksplodiralo u telu, rasprsnuto je a njegovi delovi ponašaju kao šrapnel. Konačno, tu je i delovanje gasova, koji uvećavaju ranu i lome kosti. Ovo su rane, s toga, veoma ozbiljne. Ud pogođen eksplozivnim zrnom skoro se uvek mora amputirati. Rana na glavi ili trupu je gotovo uvek smrtonosna.

metak 01
metak 02

metak 03

Ova municija je predstavljala prvi tip dum-dum metka, čime možemo uvideti nemilosrdnost Austrougarskih vlasti u sukobima sa srpskom vojskom, gde je želela naneti ogromne gubitke protivniku, po svaku cenu kršeći Haške konvencije o zabrani korišćenja određenog oružja i municije.

metak 04Uprkos opsežnim izveštajima dr Rajsa o korišćenju ove municije, praksa korišćenja municije je nastavljena i ubuduće. Sam dr Rajs je već na svom prvom angažmanu dokazao da je došao da se bori samo za istinu, golu istinu i upozna svetsku javnost sa zlodelima Austrougarske vojske nad srpskom vojskom, civilima, objektima od kulturnog značaja ali i objekata u kojima je živeo običan narod, što je označavalo grubo kršenje kodeksa i konvencija u ratu, o čemu je detaljno pisao u maloj po broju stranica ali knjižici od velikog istorijskog značaja.

Tekst: Master istoričar
Mladen Stanković

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com