Društvo

Etno sajam u Kući starih zanata

Otvaranjem Etno sajma „Pantelejski sabor“ u Kući starih zanata počelo je obeležavanje dana i slave Gradske opštine Pantelej. 

Dvodnevni Etno sajam „Pantelejski sabor“ održava se tradicionalno povodom Svetog Pantelejmona u Kući starih zanata. Posetioci će do devet uveče moći da kupe rukotvorine i unikatne radove „Aktiva žena“, koji čuvaju tradiciju, a moćiće i da probaju neobične specijalitete. Ove godine pažnju privlače džemovi od lubenice i šumskih jagoda, ali i slatko od ljubičice. Domaćica Nada Piperković koja je i napravila ovaj niški desert je za ovu inovaciju dobila i zlatnik cara Konstatina i carice Jelene.

To je slatko od samo od mladih latica ljubičice. Pravi se isto kao slatko od ruža i od bagrema. 60 grama latica i kilogram šećera i jedan limun su dovoljni za slatko od ljubičice. Preporučujemi slatko od jagorčevina. Ova biljka je lekovaita i jestiva kao i ljubičica – otkriva nam baka Nada Piperković.

nada piperkovic

Domaćica Nada poznata je i po džemu od kruške sa belom čokoladom koji smo degustirali i po banici od lubenice, za koju je na tradicionalnoj manifestaciji u Beloj Palanci dobila nagradu.

Na ovaj način promovišemo stare zanate i u odnosnu na prošlu godinu imamo veći broj izlagača koje prezentuju nove veštine. Osim niških udruženja koja neguju tradiciju etno-stvaralaštva, na Sajmu će učestvovati i srodna udruženja iz Malog Iđoša, Sevojna i drugih krajeva Srbija – objašnjava Ljubinka Stanišić, predsednica Aktiva žena u Nišu

Ovo je IV Etno sajam koji se organizuje u Kući starog zanata koja se nalazi u Ulici Kosovke devojke broj 6., a povodom slave Gradske opštine Pantelej.

kuca starih zanata

Povodom Svetog Pantelejmona opština će organizovati prijem za gostujuće delegacije u Gradskoj opštini Pantelej, a za njih će pokloni biti upravo unikatni radovi aktiva žena – kaže predsednik opštine Bratimir Vasiljević.

Opština Pantelej svake godine izdvaja sredstva za podsticaj zanatlija, jer se na ovaj način promoviše tradicija grada Niša.

sv pantelejmon

Inače, centralna manifestacija obeležavanja slave je u utorak, 9 avgusta i počinje prazničnom liturgijom u crkvi Svetog Pantelejmona od 8h, dok će svečana akademija povodom dana i slave GO Pantelej biti održana u sali Fakulteta umetnosti u Nišu sa početkom od 18h.

Nakon toga, od 19.30h planiran je skup svih gostiju i zvanica na tradicionalnom slavskom obredu u dvorištu Gradske opštine Pantelej.
Sledećeg dana, u sredu 10 avgusta, GO Pantelej planira da inostrane delegacije povede u obilazak grada i znamenitih mesta u Nišu i okolini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com