Magazin

DANAS JE TRNOVA PETKA: Evo šta žene NIKAKO ne smeju da rade!

Prema narodnom verovanju, na praznik Trnove Petke se ne radi u ruke, da tokom godine ne bi trnule

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu poznata kao Trnova Petka. Ovim praznikom završava se mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Rodom je iz Rima, iz hrišćanske porodice, živela je u 2. veku posle Hrista, a nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

Zbog propovedanja zabranjene Hristove vere bila je optužena caru Antoninu Piju. Kako je iscelila i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari i u drugim krajevima. Često je zatvarana zbog hrišćanstva koje je širila, mučena je i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Praznik Trnove Petke spada u nepokretne, koji se veoma poštuje u srpskom narodu. U nekim krajevima se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

Ostatak teksta pročitajte na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com