Društvo

SRAMOTA! Zapušteno Novo groblje (VIDEO)

Zapušteno Novo groblje rezultat je teškog stanja u ovom javnom preduzeću. Velika dugovanja Nišlija opterećuju rad JKP “Gorica” a manji broj radnika dodatno komplikuje situaciju. Samo nekoliko dodatnih radnika značilo bi da se posao brže obavlja, kaže za Niške Vesti Budimir Savić, šef sektora “Pogrebne usluge” u JKP “Gorica”.

Nišlije koje su našoj redakciji dostavili slike, nezadovoljni su izgledom najvećeg gradskog groblja. U svojim komentarima dodaju da je groblje zapušteno a situacija sramna. Na odgovornost se pozivaju gradski oci.  13933397 1765839596992187 927077048 n

Sahrana i ukop u Nišu košta između 40 000 i 60 000 dinara, u zavisnosti od toga da li se bira jednogrobno ili dvogrobno mesto koje je smešteno na lokaciji predviđenoj za najmanje dva ali često više grobova.

Nakon deset godina godišnji zakup dvogrobnog mesta u Nišu je 1.364 dinara a zakup jednogrobnog mesta treba izdvojiti 667 dinara.

Na osnovu Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju koju je donela Skupština grada Niša, naknada za zakup zemljišta i održavanje groblja kao objekta, plaća se u momentu zakazivanja sahrane, za period obaveznog roka počivanja od 10 godina, vezano za datum sahrane.

Po isteku ovog roka, plaćanje se vrši unapred, najmanje za jednu godinu, a po želji građana – korisnika usluga. Iako u pravilniku jeste predviđeno da ako zakupac ne plaća svoje obaveze, JKP “Gorica” može da prekopa grobno mesto, šef sektora “Pogrebne usluge” u ovom preduzeću Budimir Savić kaže da do sada nikada nisu i neće da prekopaju grobno mesto.

“Trenutna dugovanja Nišlija za zakup grobnog mesta su blizu 45 miliona dinara. Ima “korisnika usluga” koji svoja dugovanja nisu izmirili po 40 godina i tako nastaju ogromna dugovanja”, kaže za Niške Vesti Savić.

13950652 1765835983659215 75431538 o

Na pitanje da li imaju dovoljno radnika, Savić dodaje.

“Puno je naših radnika trenutno na bolovanju, ja sam nedavno tražio da nam se omogući pojačanje od barem 5-6 radnika ali to nije odobreno, dobro bi bilo da ih ima više”, rekao je on.

JKP “Gorica” u Nišu upravlja Novim grobljem na „Bubanj“- u i njegovim Severnim delom u sklopu ovog preduzeća posluje i Novo groblje „Gumna“ i Staro groblje u Niškoj Banji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com