Kultura

Volonteri Nišvila iz stotinu gradova Evrope

 Ovogodišnjem „Nišville džez festivalu“ pomagaće 300 volontera iz 100 različitih evropskih gradova: Danske, Rusije, Portugala i svih zemalja regiona. Na konkurs se prijavilo tri puta više, a u izboru je „odlučivala njihova motivisanost“, rekao je za Niške Vesti, pokretač volonterizma na Nišvillu, Marjan Cvetković.

Tri stotine volontera su starosti između 15 i 30 godina, iako neki tek pristižu jer do početka festivala ima još pet dana, glavnica je danas imala prvu „prozivku“ na keju.

Ove godine se prijavio rekordan broj, negde oko 900, a najzainteresovaniji su bili srednjoškolci i studenti prve i druge godine fakulteta.

Imali smo težak zadatak, da izabaremo samo 300, a 529 njih nije dobilo šansu da podrži festival dobrovolnjim radom. Birali smo najmotivisanije, što znači da svi ti mladi ljudi jesu kvalitetni,“ kazao je Niškim Vestima Marajan Cvetković koji je 2010.godine i pokrenuo volonterizam na festivalu.volonterski selfi

Oni će pomogati u 12 sektora: pomoćnik vođe tima, domaćin publike, domaćin muzičara, protkol, domaćin zvanica, marketing, pres sektor, tehnička podrška, logistika, ketering služba, sektor radionica i obezbeđenje.

Volonteri nose festival. Nas je u timu mnogo manje, a njih je više. Ovo je i dalje međunarodna priča, učestvuju mladi iz preko 100 različitih gradova. Ujedno je i prilika da nauče da komuniciraju, da rade timski, donose odluke, rešavaju probleme, a ono što je suština volntiranja je da ih naučimo da budu solidarni“, rekao je Cvetković.

Za volontere iz inostranstva obezbeđeni su smeštaj i ishrana, deo je smešten u Studentskom domu, deo su prihvatili volonteri iz Niša. Postoji i treća grupa, koji su ranijih godina sklopili prijateljstva sa Nišlijama, pa će ove godine tokom Nišvilla boraviti u njihovim domovima.

Pre 11. avgusta, kada Nišvill zvanično počinje, za volontere su organizovane edukacije i posete znamenitostima Niša. Organizovaće se i dobrovoljno davanje krvi u niškom Zavodu za transfuzuju, a 12. avgusta volonteri Nišvilla obeležiće i međunarodni Dan mladih, istakao je Cvetković.NISVILL

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com