Magazin

Pivopije, živeli!

Međunarodni dan piva obeležava se prvog petka u avgustu svake godine. Tajming je savršen, pošto je opuštanje uz pivce super način da započnete predstojeći vikend

Međunarodni dan piva obeležava se od 2007, a ideja je potekla od nekoliko momaka iz Kalifornije. Od tada, tradicija se proširila, pa se sada ovaj dan obeležava širom sveta, a mi vam u to ime donosimo nekoliko zanimljivosti o pivu koje možda niste znali.

Postoje arheološki dokazi da se pivo pravi već 5.000 godina.

Sumeri su imali boginju piva, Ninkasi.

Pivo gubi svojstva ako se ne čuva na tamnom mestu.

Pivo je prvo bilo pakovano u limenke od oko 350 mililitara, davne 1959. godine.

U Teksasu se služi i prženo pivo, a pravi se tako što se perece natopljene pivom prže dvadesetak sekundi, tako da alkohol ne ispari.

Verovali ili ne, najviše piva godišnje se proizvede u Kini i Americi.

Navodno je u svakom trenutku pijano 0,7 odsto ukupne populacije na svetu.

Najviše piva po glavi stanovnika godišnje popiju Česi, a slede ih Austrijanci i Nemci.

Crni medved „na nogama“ može da podnese 35 konzervi piva, sudeći po slučaju iz jednog rezervata u Vašingtonu – 2004. medved je popio 36 konzervi i onesvestio se.

A sad i evo i malo zdravstvenih, pa, ne baš „razloga“, ali, recimo „opravdanja“ za uživanje u pivu.

Znate one fore „ako ne pijete, nećete živeti duže, samo će vam život delovati duže„? Zapravo, ima u tim pošalicama kap istine: pivo vam može produžiti život. A to je samo jedna od mnogih dobrih stvari u vezi sa ovim pićem.

Ljudi koji piju pivo duže žive. Istraživanje sprovedeno u Virdžiniji pokazalo je da ljudi koji umereno konzumiraju pivo imaju za 19 odsto niži rizik od smrti u posmatranom vremenskom periodu od onih koji nikad nisu ni liznuli pivo.

Ako pijete pivo, bićete mršaviji. U knjizi „Mit o dijeti“ profesora Tima Spektora sa Kraljevskog koledža u Londonu navodi se da su belgijska piva odlična za „dobre“ bakterije koje žive u našim crevima, te da se njihovom konzumacijom poboljšava varenje, što za posledicu ima i bolju liniju.

Pivo štiti i od raka. Flavonoid ksantohumol koji se nalazi u hmelju je antioksidant koji inhibira dejstvo enzima koji mogu da izazovu rak.

Održava oštrinu vašeg mozga. Studija objavljena u Medicinkom žurnalu Nove Engleske potvrđuje da žene su koje popiju jedno alkoholno piće dnevno, i pivo dakle, pod nižim rizikom od slabljenja mentalnih funkcija sa godinama.

Opširnije na Mondo.rs

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close