Stari Niš

Zapisi o Nišu: Prva zanatlijska škola

Midhat paša pominje izgradnju kasarne izvan Tvrđave. Ta kasarna i dalje postoji u podnožju Bubnja. U sastavu današnje kasarne na Bubnju. To je dugačka prizemna zgrada, sada dosta prepravljana. Prema jednom turskom izveštaju iz 1873. godine, na samo pet godina od oslobođenja Niša od Turaka, u varoši su postojale 4 kasarne u tvrđavi, jedna na Bubnju i jedna kasarna žandarmerije.

Zgrada zatvora, kaznione, koju pominje Midhat paša, očuvana je i sada je u Tvrđavi. Smeštena je u severoistočnom delu između Pašine i Vinik kapije. Spratna je zgrada, pravougaone osnove i izgrađena na mestu starog zatvora. Prema turskom izveštaju iz 1873. godine zatvor u tvrđavi je ” sagrađen od cigle i kamena, u čijem sastavu je 5 prostorija i dve sobe za žandarme i čuvare , a na spratu dve prostorije za bolesnike i 8 soba za pritvor.”

Islahana, izgrađena 1862. godine, zalaganjem Mithad paše, bila je velika dvospratna građevina, ustvari internat za šegrte. Imala je 31 sobu koje su sluzile i kao učionice i prostorije za izučavanje zanata. Na spratu je imala 7 velikih spavaonica za učenike. U listu “Vidov dan” iz 1867. godine je pisalo da u “Nišu ima jedna zanatlijska škola koju zovu Islahanom, podignuta od Midhat paše, sadašnjeg guvernatora vilajeta dunavskog. U ovoj školi ima preko 120 učenika”. Vilajetski list “Dunav” iz 1868. godine govori o ovoj “modernoj zanatskoj školi, prvoj te vrste u osmanskom carstvu.

mithad pasa zanatski dom

“Te godine su bila četiri razreda sa 179 učenika, koji su prepodne išli u školu, a posle podne su, uz pomoć majstora izučavali zanat. Zgrada Islahane nalazila se nalazila se na mestu današnje gimnazije u Voždovoj ulici. Posle oslobođenja Niša od Turaka 1878. godine islahana je korišćena kao bolnica za ranjene vojnike u borbama za oslobađanje grada od Turaka. Posle 1880. godine zgrada je napuštena i uskoro je i spaljena, kako bi se uništio ogroman broj pacova.

Mithad paša je prilogom od 1000 dukata inicirao podizanje u Nišu prve osnovne škole za vreme Turaka. Škola je izgrađena 1864. godine kod saborne crkve, na mestu sadašnje škole ” Učitelj Tasa “. Na toj školi urezan je natpis : ” Mithad paša gradoupravitelj i Kalinik, vladika niški, sagradiše ovo učilište, uz njihovu pomoć i svih u gradu Nišu žitelja blagočastivih i naukoljubivih hrišćana.” ……

mithad pasa zanatski domm

Nastaviće se ………

 Iz knjige “Istorija Niša”

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com