Društvo

Vice Petrović vraća dug kralju Milanu umesto Nišlija

Nišlije su zaboravile na kralja Milana – svog oslobodioca i vladara koji je iskreno voleo njihov grad. Spomenik u Tvrđavi i trg nazvan po Milanu Obrenoviću je za sada jedini način kako Nišlije čuvaju uspomenu na ovu znamenitu ličnost. Zbog toga sam i priredio knjigu “Kralj Milan I Niš” kojom želim da podsetim sugrađane koliko je on bio važan za razvoj grada – rekao je Niškim Vestima književnik Vidosav Vice Petrović.

Novo delo niškog pisca Vidosava Petrovića “Kralj Milan i Niš”, prema oceni kritičara Vladimira Vučkovića, jedna je od malobrojnih knjiga koja realno prikazuje Milana Obrenovića i kulturno-istorijsku prošlost Niša.

Sam autor je o kralju Milanu započeo priču još pre 20 godina u svom delu: “Oslobođenje Niša od Turaka 1877. godine“, a sada, povodom 140. godišnjice oslobođenja od Osmanlijskog carstva, kaže da je želeo da javnosti predstavi koliko je važna figura u istorijskom napretku Niša.

VICE

„Nišlije su zaboravile na kralja Milana i vreme je da mu se odužimo. Ovo je samo jedan način da se sačuva uspomena na vladara koji je oslobodio južne krajeve Srbije od Turaka 1876. godine. S njim su počele i promene ne samo u političkom, već i u obrazovnom i kuturno – istorijskom smislu“, kaže Vice Petrović, koji je inače i dobitnik najvišeg gradskog priznanja, nagrade „11. januar“.

13933246 10154354417564641 1105072326 n

Kritičari dodaju da će Nišlije čitanjem „izvrsne knjige Vidosava Petrovića početi da razmišljaju o podizanju pravog spomenika vladaru i srpskom knezu“ koji je započeo život Srbije u slobodi 1878. godine odlukom Berlinskog kongresa, kada je Kneževina Srbija dobila Vranjski, Niški, Pirotski i Toplički okrug, a za uzvrat saglasila da Austrougarska može da okupira Bosnu i Hercegovinu.

Promocija knjige “Kralj Milan i Niš” izdavačke kuće Medivest KT biće uskoro u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, a može se kupiti u Laguna knjižarama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com