Magazin

Vernici danas slave DVA SRPSKA SVECA koji su svima DOBRO POZNATI!

Sveti despot Stefan Visoki i sveta carica Milica činili su neverovatne stvari za srpski narod i veru. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog Stefana Visokog i svetu Caricu Milicu.

Sveti Stefan Visoki bio je sin svetog kneza Lazara i kneginje Milice. Bio je zaštitnik hrišćanstva na Balkanu u najtežim danima. Osnovao je krasne manastire Manasiju i Kalenić. Posle mnogih trudova i nevolja umro je 1427. godine.

Sveta carica Milica vodila je poreklo od svete loze Nemanjića, a u monaštvu je nazvana Evgenija i Efrosinija. Bila je ćerka čuvenog topličkog i polimskog vojvode Vratka, poznatog u srpskom narodu kao Jug-Bogdan. On je vodio poreklo od Vukana, najstarijeg sina Svetog Nemanje. Vojvoda Vratko je bio veliki velikan na dvoru srpskog cara Dušana Silnog, pa zato je i njegova ćerka Milica u detinjstvu stekla najbolje hrišćansko i carsko vaspitanje. Po prirodi je bila blagorodna, čestita i mudra, a u pobožnosti je prednjačila u svom rodu. Kao careva rođaka, često je bila na Dušanovom dvoru i kad je odrasla car je udao za jednog od svojih vitezova, za vojvodu Lazara Hrebeljanovića.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com