Stari Niš

Zapisi o Nišu: Obnova Manastira Sv

Zapis iz 1838. godine o obnovi Manastira Sv.Jovana kod Gornjeg Matejevca

Ovaj zapis sa oboda Pentikostara dosad nije objavljivan. Sadrži popis seoskih čorbadžija koje su materijalno pomagale obnovu manastira Sv. Jovana u brdima iznad Gornjeg Matejevca. Zapis je vredno svedočanstvo obnove manastirske crkve. Nezaobilazan ja kao izvor o narodnim prvacima i učesnicima ustanka 1841.godine.

Celokupan tekst zapisa glasi:

“Zanatisja kad bemo podnoviti svetago hrama po imenu svetago proroka Jovana krstitelja 18 ….. (Puna godina se nemoze pročitati. Dve zadnje brojke su izbrisane listanjem knjige)

zapis gornji matejevac 04

Drugi izvori o obnovi vremena crkve nedostaju. Navodi se kao datum obnove 1835. Ali je podatak nedovoljno proveren. Turci te godine, usled ustanka, nisu dozvoljavali obnovu crkava. Na osnovu podataka da je pozajmljeni novac vraćen čorbadžijama posle 7 godina. Crkva je mogla biti obnovljena 1831. godine.

“leta; manastir beše siromašan i poaran ot(?) prokleti Turci ….. ; manastirske pare nemame, no imaše nive manastirske; čorbadžije uzmu nive manastirske na urem (zalog), kao da i(h) rade doklem manastir vrati novce koj mu (j)e pozajmija, a nive (pa) opet da budu manastirske kao što su bile od sozda (podizanja) manastira; pa kad dojde sedma godina povrati svoi novci po čorbadzije koja su mu dali za (?) svi su čorbadžije petnaest duše; novac primiše tija(?) členovi, beše Ranđel Eličić, Žika Eličić, Jova popa Marinković, Žika popa Marinković, Stojko popa Marinković (?), deda Miljko Savić, deda Stefan Savić, Mladen Rašković (?), Jovan Nikolić, Stevan Pavlović, Caja Boić, Tilko Iskrenov, Teter Emedinče, deda Rista Rain, Nikola Mladenović, Zdravko Ćosić, Stevanov Pavun Cvetković; svi tija što su (u)u ovuja knjigu budi (?) upisani svi su si novci u svoje od manastir i svi su nive ostavili i ot nive desetak da se daie (?); Samo Jova Ristin, Nikola Mladenov i Zdravko Ćosić, tija troici nesrećnici učiniše inćar (Inćar na arapskom znači poricanje, a inćariti znači poricati i sas Turci pobratimiše se i na Turci mnogo novci podadoše i ov … (ovce / veoma zamrljano ) i maslo i med mnogo podadoše (?) ; te vlast preznadoše (?) a vladiku i svećnici Turci pod noge zgaziše; nov …. (?/novci/zamrljano) ci (?) uzedoše; nive oru sas isčajci (Iščija je na turskom radnik, pa i onaj koji radi na polju) i trguju ot 1838 godine.”

U poslednjim trima zapisima Pentikostara letopisac je zabeležio dan početka oslobodilačkih srpsko/turskih ratova i dan konačnog oslobođenja Gornjeg Matejevca i Niša. Zapisano je:

“U nedelju 20 junija 1876 srbska voiska razbi turske karavule po granicu.
3 dekemvrija 1877 srbska voiska doide u Gornji Matevci i zauze poziciju
a 28 dekemvrija 1877 srbska voiska uleze u Niš i os(lo)bodi ga od Turci u sredu.”

Zabeležena je sažeto, u jednoj rečenici, borba protiv Turaka, za slobodu, koja se ostvarivala preko brojnih generacija ustanika i ratnika, puna četiri i po veka. Posle svih poraza, pomora i uništenja/pokolenjima unapredak ……

[foldergallery folder=”images/galleries/manastir-gm”]

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com