Kultura

Prva promocija Nišvila u Sofiji

Nišvil džez festival promovisan je u Ambasadi Srbije u Sofiji uz prisustvo velikog broja bugarskih i ruskih medija, a nakon toga održan je i četvoročasovni koncert u centralnom gradskom parku u glavnom gradu Bugarske. Prvo predstavljanje najvećeg srpskog džez brenda organizovano je u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša (TON), čime su predstavljeni i turistički potencijali našeg grada.

U srpskoj Ambasadi u Sofiji predstavnici TON-a i Nišville džez festivala su bugarskim i ruskim medijima predstavili kako grad Niš, tako i koncept i neke od ovogodišnjih učesnika iz Niša i Sofije koji će od 11. do 14. avgusta biti deo Nišvila.ambasada bigarske

Konferenciji u Ambasadi Srbije u Sofiji prosustvovao je ataše za kulturu naše zemlje, a okupljenim medijima su se predstavili Vasil Petrov, pevač koga popularno zovu “bugarski Frenk Sintra” i pevačica Amalija Nenova koja će sa bendom “Dirty Purchase”, nastupiti 12. avgusta. Ova bugarska pevačica raskošnog glasa, kaže da se raduje što će prvi put pevati u Nišu, a najavljuje i spektakularni nastup:

Počela sam da pevam još kao mala, sa 4 godine, zahvaljujući pre svega roditeljima koji su mi davali podršku. Prvo je to bila bugarska narodna muzika. Kako sam odrastala, otkrivala sam različite pravce u muzici, a najviše mi se dopala takozvana “crnačka muzika”. Svi kažu da ja imam zanimanje “pevačica”, a ja pevanje ne smatram mojim poslom, nego zadovoljstvom, ” rekla je Amalija Nenova Niškim Vestima.

U gradskom parku u centru Sofije koji se nalazi preko puta Nacionalnog teatra, ona je, sa “Benny Brickmann” bendom, pevala kompozicije B.B. Kinga. Publika u Tvrđavi će bugarsku pevačicu čuti druge festivalske večeri, 12. avgusta, a u Niš dolazi sa još osam muzičara.AMALIJA SA BENIJEM

Nišvil je ljubiteljima džeza u Sofiji ponudio i specijalnu cenu od 90 evra, koja uključuje komplet karata za 4 festivalske večeri, smeštaj i hranu, a ovogodišnji Festival najavio je trubački orkestar Gorana Cekića.

Verujem da smo ovde u Sofiji, uz zvuke pesme “Kad sveci marširaju” uspešno najavili festival. Ovakvo najavljivanje Nišvila će u narednim godinama postati tradicija, ne samo u Sofiji, nego i u drugim evropskim gradovima gde postoji potencijalno tržište. Večeras je ovde dobra žurka, građani Sofije će čuti dobru muziku i uveriti se da je Nišvil s pravom u top 10 evropskih džez festivala,” rekao je Ivan Blagojević, direktor Nišville džez festivala.

Osim trubačkog orkestra Gorana Cekića, koji je posetioce centralnog gradskog parka u Sofiji podigao na noge, veoma uspešne nastupe imali su i “Jayus Jazz”, “Benny Brickmann band” I DJ Loptica, svi iz Niša.CEKIC I PUBLIKA

Koncert koji je Nišvil fondacija organizovala u Sofiji, trajao je od 18 do 22 sata, a neposredno uz binu su predstavnici TON-a delili propagandni materijal sa turističkom ponudom Grada.

Da podsetimo, Nišvil džez festival počinje 11. i trajaće do 14. avgusta, program će se odvijati na 11 bina uz učešće 660 izvođača i 110 koncerata. Prve večeri nastupa Al Di Meola, a završne britanska zvezda Džos Stoun.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com