Društvo

Dan sanitetske službe obeležen u Vojnoj bolnici

Srbija i njena vojska imaju razloga da budu ponosne na svoje vojno zdravstvo i njegovu tradiciju dugu 177 godina. Ona je počela daleke 1839. godine, kada je u Glavnom vojnom štabu postavljen prvi štabni doktor. U Nišu najveće zasluge za organizaciju zdravstvene službe, naročito u prvoj deceniji posle oslobođenja od turske vlasti, imao je Vojni sanitet Srbije u Nišu. Ovogodišnji Dan sanitetske službe obeležavamo u gradu koji se upisao u stranice istorije vojnog saniteta.

Nastajanje i razvoj srpskog vojnog saniteta usko su vezani za nastajanje moderne srpske države i njene vojske.

Odmah po ulasku vojske u Niš januara 1878. godine stvorena je prva zdravstvena isntitucija velika niška Vojna bolnica, kojom je rukovodio dr Vladan Đorđević. Godinu dana kasnije on će postati načelnik sanitetskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih dela. Ubrzo je donet Zakon o narodnom sanitetskom fondu i Zakon o čuvanju zdravlja u narodu i na domaćoj stoci, takozvani Vladanov zakon. vojna bolnica 05Otuda je dr Đorđević pored Milana Jovanovića Batuta postao glavni autoritet i u građanskoj sanitarnoj službi. Istoriju Niša prati i krupan doprinos dr Mihajla Mike Markovića, načelnika sanitetskog odseka Ministarstva vojnog, razvoju hirurškog lečenja i formiranju hirurškog paviljona u Vojnoj bolnici kao i Pasterovog zavoda, prve preventivne ustanove ovog tipa na Balkanu otvorene samo 12 godina posle osnivanja Pasterovog zavoda u Parizu.

Naš narod gaji posebno poštovanje prema vojnom zdravstvu i lekarima – oni svojim profesionalizmom i posvećenošću oduvek ulivaju dodatnu sigurnost i poverenje. Ono je građeno kroz istoriju u kojoj je vojno zdravstvo-lekari i medicinsko osoblje u punoj meri podelilo sa svojim narodom tegobnu sudbinu i ratne strahote. To čini i danas u svakodnevnoj borbi za čoveka, za njegov život i zdravlje kao najveće bodatstvo. Ne kaže se uzalud da zdrav čovek ima mnogo želja, a bolestan samo jednu da bude zdrav.

Naša je obaveza kao države i društva da učinimo sve kako bi naše zdravstvo držalo tehnološki korak sa svetom i kako bismo najviše što se može doprinosili očuvanju zdravlja našeg naroda.

Minulih 177 godina tradicije obavezuje nas da pamtimo ono što je pamćenja vredno i da sami stvaramo vrednosti koje će se pamtiti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com