Društvo

Stubići blokirali put majkama koje guraju kolica i invalidima

Stubići na trotoaru u ulici Učitelj Milina predstavljaju problem za kretanje invalida i majki sa malom decom koje guraju kolica, jer ih upravo ograđeni trotoar primorava da se kolicima spuste na samu ulicu. Kako stanovnici ove niške ulice nisu mogli sami da se izbore sa ovim problemom, obraditi su se redakciji Niških Vesti.

Interesuje me sa kojim pravom pojedine osobe mogu da zahtevaju postavljanje stubića na trotoaru gde je zabranjeno parkiranje, ti stubići sputavaju invalide da se kreću po istom, moraju da se kolicima spuste na samu ulicu kako bi zaobišli ograđeni trotoar”, kaže nezadovoljno za Niške Vesti Mina Nedeljković.

Najteže kroz ovu ulicu prolaze mame sa kolicima i osobe sa invaliditetom koje koriste invalidska kolica. 

Moja majka je invalid u kolicima i po toj strani trotoara ne može da se kreće. Ti stubovi su postavljeni u najkraćem roku, a nama nije bilo dozvoljeno da oborimo ivičnjak ispred kapije kako bi mogla nesmetano da izađe”, kaže Mina Nedeljković.

13664554 1230089603668862 1063990086 n

Foto: Stubići na trotoaru u Učitelj Milinoj ulici

Gradski većnik resorno zadužen za saobraćaj Igor Vojinović kaže da možda postoji rešenje za ovaj problem i moli našu sugrađanku koja se javila Niškim Vestima sa ovim problemom, da se pisanim zahtevom obrati Gradskom veću.

“Potrebno je napisati Zahtev gde se obrazlaže problem, uputiti ga meni kao članu Gradskog veća resorno zaduženog za saobraćaj i ja ću videti šta može da se uradi”, poručio je Vojinović.

Stubiće koji se postavljaju na trotoar ugrađuje JKP “Parking servis” po nalogu Direkcije za izgradnju grada, mada sve vezano za to mora da ide i preko Uprave za imovinu i inspekcijske poslove.

Na osnovu člana 21 i 37 Statuta Grada Niša („Službeni list Grada Niša”, broj 88/2008) još 2014. godine, doneta je je O D L U K A O KOMUNALNOM REDU, koja u stavu III. predviđa USLOVE I NAČIN POSTAVLjANjA OBJEKATAI UREĐAJA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENEI POVRŠINAMA U JAVNOM KORIŠĆENjU

Član 50.

Na delu javne saobraćajne površine mogu se postaviti stubovi, ograde i druge vrste zapreka, radi zaprečavanja ili usmeravanja saobraćaja.

Postavljanje zapreka kao i poziciju, veličinu, tip, oblik i druge bliže karakteristike objekta obezbeđuje uprava nadležna za poslove saobraćaja, preko nadležnog javnog preduzeća.

Da li ova gradska odluka uopšte uzima u obzir uskraćivanje prava na kretanje nekih ljudi, u ovom slučaju nejakih lica?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com