Kultura

Koncerti na Bubnju – PRO ET CONTRA

Nakon što su organizatori festivala elektronske i rok muzike “Pozitiv” odustali da na Bubnju održe manifestaciju jer nisu imali potrebnu dozvolu Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, dirigent Zoran Andrić je sa Omladinskom filharmonijom “Naissus” održao koncert “Muzikom za ljubav i mir u svetu” iako ni oni nisu imali dozvolu nadležne institucije. I dok je niška javnost podeljena po pitanju da li na ovom mestu stradanja treba uopšte da se čuje muzika i koja je prikladna, maestro Andrić najavljuje da će njegovi koncerti na Bubnju postati tradicija.

Nema pravila

 

Agenicija “Pozitivni” planirala je od 15. do 17. jula održavanje koncerata elektoronske i rok muzike na tri bine na Bubnju i kako im je za to bila potrebna dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZZSK), blagovremeno su uputili zahtev. Dozvolu nisu dobili, pa su manifestaciju preselili u Tvrđavu.

U obrazlonju RZZZSk je pisalo

Nije moguće izdati dozvolu za takvu vrstu događaja pošto se radi o prostoru stradanja na kom nisu predviđene manifestacije koje nisu povezane sa obeležavanjem tragičnih događaja koji su se desili na toj lokaciji tokom Drugog svetskog rata.

Javnost u Nišu ostala je podeljena i nakon koncerta “Muzikom za ljubav i mir u svetu” koji je Zoran Andrić sa Omladinskom filharmonijom održao 10 jula na Bubnju, mada ni oni nisu imali dozvolu RZZZSK.

Nisam tražio dozvolu, ti koji treba da daju dozvolu neka pozovu Zorana Andrića. Dozvola je program i niko ga neće sprečiti” rekao je tada Andrić.andric

Poziv na javnu debatu

 

Nakon što je sa Omladinskom filharmonijom “Naissus” i 70 muzičara ipak održao koncert u amfiteatru na Bubnju, Zoran Andrić smatra da ovakve koncerte treba držati jednom godišnje i da je Bubanj najlepši prostor u Evropi upravo za te namene.

On je poziv na javnu debatu uputio direktorki Eleni Vasić Petrović iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, intelektualnoj javnosti Grada, kao i Mirjani Andrić iz RZZZSK.

Ako je Bubanj mesto od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja, pitam se KO je dao dozvolu da se napravi amfiteatar, jer pamtim da je to nekada bila ledina. U koje svrhe služi taj amfiteatar? Da li igde u svetu postoji zaštićen spomen park za okupljanje ljudi lakog morala i narkomana, a zabranjeno je održavanje koncerata klasične muzike? kazao je Andrić.

Direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, odazvala se Niškim Vestima iako se nalazi na godišnjem odmoru i kratko je rekla da je stvar jasna i da ona “nema o čemu da  debatuje”.

Spomen kompleks Bubanj je u nadležnosti RZZZSK iz Beograda i oni su ti koji nisu dali dozvolu. Niški Zavod ne odlučuje u tim slučajevima. “Pozitivni” takođe nisu dobili dozvolu, ali su oni tu odluku poštovali”, dodala je.

Vasić Petrović je kazala da je beogradski Zavod viša instanca u odnosu na niški i bez obzira na lična mišljenja, to treba poštovati.

bubanj 3
Bubanj, koncert

Na pitanje Niških Vesti da li će Zoran Andrić snositi posledice zato što je ovaj koncert održan bez dozvole nadležne institucije, Elena Vasić Petrović je odgovorila “najverovatnije neće nikakve”.

 

Koja vrsta muzike je prikladna za Bubanj?

 

Andrić napominje da je pristalica oživljavanja prostora na Bubnju i da muziku treba prilagoditi mestu, kao što je on uradio. On misli da je neprikladno da se na Bubnju čuje elektronska i rok muzika, ali da su klasična muzika I balade sasvim primerene:

Poštujete stradale izborom muzike. Ne mora to da bude samo klasična muzika. Mi smo izveli uvertiru “Romeo i Julija”, “ 1812.” koja opisije Borodinsku bitku , Korsakova i “Carsku nevestu”. Tvrdim da je muzika najjače oruđe protiv rata,” naglasio je.

Andrić je uputio i javni poziv nadležnima da ovo mesto dobije čuvara i dvadesetčetvoročasovni nadzor, uz konstataciju da je zahvaljući njegovom koncertu spomen park Bubanj temeljno očišćen i zatrpani krateri na prilaznom putu.

Ipak, čini se da nije problem u muzici koliko u odsustvu jasnih pravila, a dok se ona ne budu ustanovila na snazi će biti: kako se šta nekome čini, tako to i jeste.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com