Ekonomija

Visoke temperature oštetile kukuruz, kiše popravile stanje

Na većini parcela u Nišavskom okrugu, stabljike kukuruza su u završnoj fazi rasta. Kako smo već neko vreme izloženi ekstremnim temperaturama koje prelaze 35 stepeni celzijusa, dr Saša Stanković iz Poljoprivredne stručne službe Niš kaže da tropske temperature ne utiču povoljno na rast kukuruza, ali da je nedavna kiša poravila stanje. Za Nišavski okrug očekuje se prinos od oko pet tona po hektaru.

Ove temperature otežavaju oplodnju i oprašivanje kukuruza, jer se polen preko 32C veoma brzo suši i gubi fiziološku aktivnost. Nije dobro ni za nalivanje zrna“, kazao je dr Saša Stanković iz PSSS Niš.

Međutim, stanje kukuruza je različito u različitim područjima i zavisi od kvaliteta zemljišta i upotrebe agrotehničkih mera.

Kiša koja je pala, u zavisnosti od terena, od 25 pa do 50 mililitara po kvadratnom metru znatno je popravila stanje, jer je pala u vreme kada je kukuruzu najneophodnije,“ rekao je Stanković.

Na kvalitenijem zemljištu i uz bolju upotrebu agrotehničkih mera, kukuruz je uspeo da se odupre lošim klimatskim uticajima.kuku

Skoro mesec dana imali smo period suše, kukuruz koji se nalazi na peskovitim terenima praktično je doživeo toplotni udar i izgubio lisnu masu,“ocenio je ovaj stručnjak.

Na oglednim parcelama, na osnovu izgleda useva, može se očekivati rod od preko 10 tona po hektaru, dok je prosek za Nišavski okrug duplo manji i iznosi 5 tona u zrnu što predstavlja višegodišnji prosek.

Dr Saša Stanković upozorava poljoprivrednike da je za bolje prinose potrebno uraditi hemijsku analizu zemljišta. Za ove namene je Ministrastvo poljoprivrede Srbije ove godine omogućilo besplatne analize zemljišta.

sasaNa konkurs se mogu javiti registrovani poljoprivredni proizvođači sa aktivnim statusom u biljnoj proizvodnji. Svako ima pravo na 10 uzoraka besplatne analize pod uslovom da je parcela njegova, da je na više od 10 ari površine i da je do 5. katastarske klase. Ovo se ne odnosi na marginalna područja gde može da bude i do 7. klase,“ dodao je Stanković iz PSSS Niš.

Ovaj konkurs otvoren je do 15. avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com