Magazin

UČESTVOVAO U STVARANJU SVETA: Danas je Sabor Svetog arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila.

Iako ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u kalendaru SPC, Crkva mu, ipak, daje veliki značaj i slavi ga kao – blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Arhangel Gavrilo je bio jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božjem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Arhagel Gavrilo je svedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja.

Slavi se kao anđeo blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Isti arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Isusa Hrista.

Lik anđela Gavrila slika sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovest, je na carskim dverima pravoslavnih oltara koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Izvor Kurir

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com