Magazin

Vernici danas slave prenošenje ČUDOTVORNE ISUSOVE RIZE u Sabornu crkvu u Kremlju!

Riza je imala moć da izleči bolesnika na koga bi bila postavljena

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prenošenje Isusove rize u Sabornu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Kremlju.

Kad je u Rusiji carovao Mihailo Feodorović, a patrijarh bio Filaret, Persijom je vladao šah Abas koji je često ruskim prijateljima slao poklone. 1625. godine šah je poslao caru vredne poklone, a patrijarhu posebno pismo i neizmerno skupocen dar – rizu Gospoda Isusa Hrista, u zlatnom kovčegu ukrašenom dragim kamenjem. U pismu šah obaveštava da je Hristova riza pronađena u mitropolijskoj riznici za vreme osvajanja Gruzije i da je sada šalje na poklon moskovskom patrijarhu.

U istom pismu šah veliča veliko ime Isusa Hrista, govoreći: “Ko bogodolično ne poštuje Njega kao Boga, taj neka bez ikakve milosti bude sažežen ognjem; a ko za takvog bogohulnika naloži oganj, taj je dostojan česti i veličanja”.

Patrijarh je prvo bio nepoverljiv, ali je od brojnih ljudi čuo da se u Palestini i grčkim zemljama priča da se Hristova riza nalazi u Gruziji. Nakon što se posavetovao sa ruskim arhijerejima naložio je strogi post i molitvu.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com