Kultura

Mara – profesorka i dizajnerka nakita

Ima učenike koji je podržavaju i uče od nje kako se dizajnira i izrađuje umetnički nakit. Predaje grafički dizajn, plakat, pismo i obilikovanje grafike u srednjoj Umetničkoj školi u Nišu. Njen umetnički oblikovan nakit prodaje se najviše izvan granica naše zemlje, a brend “MARA” su početna slova njenog imena i prezimena. Upoznajte našu sugrađanku, Mariju Radosavljević.

Marija Radosavljević je završila Fakultet primenjenih u Beogradu na odseku u Kragujevcu i radi kao profesorka u niškoj srednjoj Umetničkoj školi. Rad sa učenicima joj je primaran, jer u srednjoj Umetničkoj školi predaje četiri stručna predmeta, ali kaže da ima dovoljno vremena i da se posveti svojoj ljubavi – dizajnu i izradi nakita.

Malu galeriju u Svetosavskoj ulici deli sa umetnicom Irenom Ranđel, tako da se u ovom prostoru može videti Marijin nakit, ali i Irenine grafike i ulja na platnu različitih formata.

Moji učenici su ponosni što osim profesure, radim i nešto kreativno. U svakoj generaciji postoji neki učenik koji se zainteresuje za izradu nakita. Onda dođe ovde u galeriju, gde imam i alat i pokazujem kako se oblikuje metal, jer je to zanat kao i svaki drugi” kazala je Marija Radosavljević Niškim Vestima.mara galerija

Iako izrađuje sve vrste nakita, u poslednje vreme posvećena je dizajnu i izradi naušnica i prstenja. Od metala koristi bakar, mesing i srebro. Ističe da ne pravi kalupe i ne izliva više komada nakita, već svaki primerak radi unikatno.

Mlada umetnica dodaje da postoji razlika između komercijalnog i umetničkog nakita, ne samo u tome što se prvi radi serijski, a drugi je “one of a kind “(jednistven), već i u dizajnerskom pristupu.mara ogrilicca

Nakit namenjen širokoj prodaji je dugačiji. Trend je da ima dosta kamenja, lanaca, kože, perli. Sve je previše kitnjasto. Mene zanimaju autorski radovi, gde nakit ima svoju “priču”, a kolekcija temu. Ljubitelja ove vrste nakita je manje, ali je svaki komad i skuplji na tržištu. Osim toga, kod dizajniranja umetničkog nakita, umetnik ima potpunu slobodu u istraživanju oblika i materijala,”objasnila je.mara nakit

Nakit “Mara” je karakterističan, cene su prilagođene srpskom tržištu, a zavise i od upotrebljenog materijala. Ima primeraka i od 50, 80 i 100 evra. Pre nekoliko godina dizajnirala je mladom paru vereničko prstenje.

Kada dođu, oni daju neke smernice na osnovu kojih uradim crtež. To mi nije teško, jer sam grafičar (smeh) i na osnovu toga nađemo kompromisno rešenje. Dizajnirala sam prsten za devojku koja je bila farmaceut po struci. Njen prsten je bio satkan od molekula.

Inače, Marija Radosavljević sarađuje i sa modnom dizajnerkom Nevenom Kragić i, kako kaže, ta saradnja je veoma uspešna. Nevena dizajnira haljinu, a Marija na osnovu toga adekvatan nakit. Njih dve su nedavno uradile kompletan outfit za venčanje još jednog poznatog Nišlije, Olivera Katića.

U svojoj maloj galeriji Mara je održala i niz radionica za izradu nakita čiji su polaznici bili deca. Nedavno je boravila u Mariboru, na radionici na kojoj su bili autori iz Engleske, Holandije, Češke, Španije, Rusije i Srbije. Ove radionice organizuju se već četvrtu godinu za redom u okviru Euro Park Kreativne nedelje.mara nevena

Nakit “Mara” prodaje se veoma uspešno preko interneta, a naša sagovornica kaže da najviše kupaca ima u Hrvatskoj. Nedavno je dobila ponudu iz San Franciska da jedna američka kompanija kupi njene modele i počne serijsku proizvodnju nakita “Mara”.

Malo je reći da sam zadovoljna – prezadovoljna sam. Radim ono što volim i od toga pristojno živim”, kazala je umetnica Niškim Vestima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com