Društvo

Prerada otpadnih voda u Nišu za 2 i po godine?

Ukoliko projekat prođe konkurs iz fondova Evropske unije finansiraće se izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Predstavnik delegacije EU Ričard Maša posetio je Niš kako bi video Studiju izvodljivosti ovog projekta. U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine očekuju otvaranje postrojenja za 2 i po godine.

 

Studija izvodljivosti za, kako naglašavaju, najveći infrastrukturni projekat u oblasti zaštite životne sredine u Nišu predstavljena je delegaciji EU, koja preko IPA 2017 fonda treba da finansira izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda.

“Zadovoljan sam ovim što sam danas video u Nišu. Ovo je kapitalni projekat koji zahteva obimnu pripremu ali sve teče po predviđenoj dinamici”, kazao je predsetavnik delegacije EU Ričard Maša.

U Srbiji postoji 44 ovakvih postrojenja a do 2020. godine trebalo bi da ih bude oko 320, rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

“Mi konkurišemo za bespovratna sredstva kod EU, a ukoliko projekat dobije zeleno svetlo, očekujemo da ćemo biti na otvaranju postojenja u Nišu za dve i po godine”, dodala je sekretarka Božović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naglasio je značaj postrojenja za prečišćavanje i tretman otpadnih voda za Grad.

“Ovo je kompleksan projekat, predstavili smo Studiju izvodljivosti, a već na nekom od sledećih zasedanja gradske skupštine ćemo usvojiti planska dokumenta. Treba da regulišemo imovinske odnose i uradimo eksproprijaciju”, kazao je Bulatović.

Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju će se finansirati iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji, PEID, „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini’’, koji počinje 25. jula 2016. i vredi skoro 3 miliona eura.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com