Kultura

Otvoren konkurs za oslikavanje murala u Balkanskoj

Građanaska incijativa “Za lepši Niš“, opština Medijana, Turistička organizacija Niša i Mladi ambasadori pozivaju niške stavaroce da se prijave na konkurs kako bi dali idejna rešenja za oslikavanje murala u Balkanskoj ulici. Cilj je da se napravi turistička atrakcija i da Niš postane jedini grad u Srbiji koji ima „Ulicu murala“. Konkurs je otvoren do 30. septembra.

Kako piše u objavi, konkurs ima radni naslov “Ljudi, mesta i događaji u istoriji Niša”. Podsećajući da murali postoje vekovima i da su izraz slobodnog, kreativnog izraza i imaju estetski i socijalni značaj, organizatori su pozvali umetnike da se prijave i na taj način “ostave trag u svom gradu i da im se ime pamti.”
Pokretač projekta “Za lepši Niš”, arhitekta Ivan Redi, šaljivo kaže da se objavom ovog konkursa ispunila i njegova Novogodišnja želja “koju je uputio Deda Mrazu – da se u ovoj godini oslika cela Balkanska ulica”. Očekuje se mnoštvo dobrih idejnih rešenja.

“Moguće je, naravno, i više autora. Ako se za jedan objekat javi više autora, komisija će birati najbolje rešenje. Defakto, svako rešenje jednog ili više autora biće vrednovano u smislu neophodnog kvaliteta,” rekao je Niškim Vestima Ivan Redi.

Oslikavanje jedne od centralnih ulica u Nišu doprineće ostvarenju prvobitne ideje da ulice Balkanska i Davidova postanu niški Monmartr, čime se poboljšava i turistička ponuda Grada. Komisiju koja će ocenjivati radove činiće predstavnici Fondacije “Za lepši Niš”, GO Medijana i Turističke organizacije Niša.redi

“Nagrade, u klasičnom smislu, ne postoje. Nagrade su mogućnost da se iskaže ljubav prema gradu u kome živimo. Potrudićemo se da se autorima pruži maksimalna medijska prisutnost”, istakao je Redi.

 Sve je počelo kada je Nišlija Ivan Redi, koji živi u Gracu (Austrija) krajem avgusta prošle godine uputio apel svojim prijateljima na Facebook-u, “spasimo Balkansku ulicu”.Povod su bili prepunjeni kontejneri pored Sinagoge. Već sredinom septembra iste godine profilisan je projekat “Grad Niš sa zemlje- Inicijativa za lepši Niš”.

Da podsetimo, od pokretanja inicijative “Za lepši Niš”, iz Davidove i Balkanske ulice izbačeno je smeće, mladi umetnik  Lazar Krpović oslikao je mural na Kupina bioskopu, žardinjere su oslikali studenti Metropolitan univerziteta, a priređena je i izložba najboljih projektnih predloga za uređenje ovog prostora koje su uradili studenti Arhitektonskog fakuleteta u Nišu.

Rok za prijavljivanje idejnih rešenja po ovom konkursu ističe 30. septembra, a može se preuzeti ovde.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com