Kultura

Najveću pažnju Nišlija izazvali igrači iz Kostarike

Uveliko traje IX Međunarodni studentski festival folklora koji se završava u sredu 20. jula velikim koncertom na Letnjoj pozornici. Folklorne ansamble iz šest zemalja, krase predivne nošnje i raznolikost kostima ipak oni koji su privukli najveću pažnju, jesu igrači iz Kostarike. Ova trupa ima čak 33 člana a Niš nije jedina njihova stanica u Srbiji.

 “Mi se za ovaj festival pripremamo više od godinu dana, nismo znali da ćemo biti jedini ansambl koji dolaze iz Srednje Amerike i ovo je prilika da upoznamo prijatelje iz mnogih zemalja, zbog toga smo veoma srećni”, rekao je za Niške Vesti Ian Manu član folklornog ansambla iz Kostarike.

Kažu njihova je zemlja mala i udeljena od naše ali nas mnogo toga povezuje.

Mi smo ponosni jer predstavljamo našu zemlju koja ima pet miliona građana, a naše tako atraktivne nošnje koje se vama sviđaju jesu u bojama crveno, belo i plavo”, rekao je on.

Hrana je ono što se gostima najviše sviđa.

Ovo je prvi put da smo u Srbiji, najviše nam se sviđa vaša hrana koja je izvrsna, dočekalo nas je veliko gostoprimstvo i ljubaznost, kultura vam je bogata, stekli smo nove prijatelje i nadamo se da ćemo biti gosti ovog festivala i naredne godine”, kaže folklorac iz Kostarike.

Igrači iz kostarike učešće na niškom festivalu doživljavaju kao privilegiju.

“Mi jesmo daleko odavde što se tiče kilometara imamo nešto što nas povezuje, delimo jedanku strast prema folkloru, velika je privilegija i čast da smo vaši gosti, hvala još jednom i Bog vas blagoslovio“, završio je Ian Manu.

13713511 10201933455494126 764875676 n

Grupa folkloraca iz kostarike broji čak 33 člana i oni će biti u Srbiji nekih dvadesetak dana jer obilaze i druge festivale, Niš je samo važna stanica.

“Povezivanjem festivala u Srbiji omogućimo ljudima da za dvadeset dana boravka u Srbiji učestvuju na nekoliko festivala. Sledeće godine ćemo imati i festiival Trnovu, i imaćemo mesec i po trajanja festivala”, kaže za Niške Vesti Miroslav Jović, direktor SKC-a.

Igrači iz Kostarike su najatraktivniji na ovogodišnjem IX Međunarodnom folklornom festivalu, slažu se Nišlije, Jović, potvrđuje.

“Oni su posebno atraktivni ove godine. Naši ljudi nemaju priliku da često vide ove ansamble koji su prekookejanski, drugačije je kada nam u goste dođu ansambli iz komšiluka, mada i ansambli koji su nam sada došli iz Mađarske imaju potuno drugu priču koju do sada nismo videli, kao i Slovenci koji su doneli igre koje nisu uobičajne kod njih, gde igrači igraju u kolu. Sledeće godine za jubilarni X festival ćemo imati puno dalekih ansambala i biće sve egotičnije”, kaže Jović za Niške Vesti.

13689648 10201933454774108 369620236 n

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com