Društvo

Nišlijka selektor reprezentacije Austrije

Ana Ilić upravo pakuje kofere jer za dva dana putuje na važno takmičenje, živi u Beču, usavršava arhitekturu i selektor je kadetske reprezentacije Austrije u sinhronom plivanju, da ona je naša sugrađanka a grad na Nišavi ponosan je na svoje mlade uspešne ljude tamo negde u svetu.

U Austriji ova mlada Nišlijka živi već dve godine, ona tamo pohađa specijalističke studije za pejzažnu arhitekturu i prostorno planiranje, ipak ono što nosi u srcu vezano je za njenu sportsku karijeru.

Ana je selektor kadetske reprezentacije Austrije u sinhronom plivanju. Ipak teško joj je da odluči šta je njena najveća ljubav jer kaže za Niške Vesti podjednako voli i arhitekturu i sinhrono plivanje.

spica za euro song

“U Beč sam otišla da se dalje usavršavam kada ovde nije bilo više mogućnosti ni da se volontira…nisam htela da sedim skrštenih ruku”, odlučna će Ana.

Najveći je izazov bio otići u zemlju u kojoj ti je jezik na kome se govori pomalo stran.

Učili smo zajedno ja i deca, oni su mi pomagali da što pre savladam jezik. Sama komunikacija je lakša kada na tom jeziku koji učite, koristite čitav dan u komunikaciji sa ljudima”, rekla je Ilić.

Ana Ilić je međunarodni sudija na evropskim i svetskim takmičenjima u sinhronom plivanju.

Ana je trenutno u Nišu, već za dva dana putuje na nekoliko dana da sudi u Izraelu kako bi bila deo komiteta za organizaciju takmičenja. Zatim se ponovo vraća u Niš, jer priznaje u svom gradu se ipak oseća najbolje. Mada, život u Srbiji i Austriji ne može da se poredi. Razlikuju se i mladi ljudi tamo i ovde, uverava nas.

trening

“U Austriju me je odvela želja da volontiram. Želela sam da u Beču upišem specijalističke studije, jer u Nišu nisam mogla da se bavim volonterskim radom. Ono što sam poslednje radila u Srbiji jeste u okviru projekta koji je sprovodila Fondacija Vlade Divac, tu smo obnavljli škole na ruralnom području i tu sam pokazala šta znam i kako vladam arhitekturom kada je obnova objekata u pitanju, kako nisam mogla da nastavim da volontiram, spakovala sam se i otišla”, kaže Ana Ilić za Niške Vesti.

Ana je znala da će biti teško prilagoditi se, ali nije se dvoumila da ode ni čas.

amalienbad“Ponuđeno mi je da na Univerzitetu u Beču usavršavam predmete koji se bave projektovanjem sportskih objekata i terena, tada sam bila sigurna da sam na pravom mestu i da sam na najbolji način povezala svoje dve ljubavi, arhitekturu i umetničko plivanje. Kreativno se radi u Austriji i to mi puno odgovara”, rekla je Ilić.

Na Univerzitetu u Beču mnogo se više polaže pažnje na prktičnu nastavu, nego kod nas, tvrdi ova uspešna Nišlijka.

“Ručno crtanje projekata, izlazak na teren, pravljenje maketa sve je to za mene bilo nešto novo i vrlo primenjivo i primamljivo. Predavanja stranih profesora su vrlo korisna, ja ih često pohađam jer uvek saznam nešto novo, nadograđujem svoje znanje jer je to bitno u svakom poslu u kome želite da pružite maksimum, a to je da se svakodnevno nadograđujete i učite. Tamo je student u zenitu, pružaju mu podršku da se iskaže i ide napred”, dodaje ona.

Deceniju i po Ana je svoju sporstku karijeru, gradila pažljivo. Godinama putovala na mnoga takmičenja koja su joj donela brojna prijateljstva u svetu, upravo ti kontakti pomogli su joj da postane selektor reprezentacije Austrije u sinhronom plivanju.

Kada je stigao poziv da budem selektor, bila je to za mene ponuda koja se ne odbija. To je ono što sam oduvek želela, rad sa decom gde selektirate one najbolje u sportu koji volite, i od toga ne možete više ni da zamislite”, kaže Ana i dodaje.

“U Austriji mnogo više pažnje poklanjaju mladim sportistima nego ovde kod nas. Imaju specijalne sportske škole gde se sportistima pruža mogućnost da treniraju i po šest sati dnevno a da ništa ne gube od časova”, kaže ona.

Screenshot 1

Njeni koferi za Irael su već spakovani i upravo posao suđenja dodatno je ispunjava.

Sudim na evropskim i svetskim takmičenjima, ovih dana u Izraelu predstavljam našu zemlju, za drugu biram najbolju decu koja će se takmičiti za boje te zastave…sve to još je deo onoga što planiram da ostvarim, trebaće još puno rada”, završava ova uspešna Nišlijka.

Veliki je projekat koji pripremam a vezan je za reprezentaciju Austrije ali o njemu neću puno, tek kada bude sve ralizovano rado ću se pohvaliti uspehom, završava skromno ova mlada žena koja u svet odlazi iz niškog naselja Trošarina, na šta su meštani ovog niškog naselja posebno ponosni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com