Kultura

Počeli Dani nemačkog filma u Kupini

U Kupina bioskopu počeli su Dani nemačkog filma, a svakog dana do 19. jula Nišlije će moći da pogledaju po nekoliko ostvarenja ove evropske kinematografije.

Na repertoaru su filmovi „Almanya, dobrodošli u Nemačku”, „Hana Arent”, „Barbara” i „Ono što ostaje”.

Nemci4

Dani nemačkog filma su samo jedna od manifestacija u bioskopu Kupina u sklopu promocije evropskih kinematografija i vrednosti građanima Niša. Ova manifestacija se organizuje u saradnji sa Gete institutom u Beogradu.

Almanya, dobrodošli u Nemačku, 95 min, 2009.
Hisein Jilmaz je 1964. iz Turske otišao u Nemačku. Kasnije su mu se pridružila žena i deca. Sada njegova unuka sa puno topline i humora priča prošlost porodice – za vreme putovanja na odmor u mesto odakle potiču. Svako od njih će sebi morati da postavi pitanje gde je u stvari prava domovina. Kao i svakomAlmanya GI 3951 detetu, i za malog Čenka (6) će prvi dan u školi biti značajan doživljaj – doduše nešto drugačiji od očekivanog. Naime, iznenada se po prvi put za sina Nemice i Turčina postavlja pitanje identiteta. Ko je i šta je on u stvari: Nemac ili Turčin? Čenk vrlo brzo postaje svestan da je „drugačiji“: na fudbalu ga niko nije izabrao u tim…

Hana Arent, 113 min, 2012.
Filmska biografija o radu filozofkinje i novinarke, nemačke Jevrejke Hane Arent. Ona 1933. godine napušta svoju domovinu Nemačku i najpre odlazi u Francusku, a zatim 1941. u Ameriku. Tamo radi kao novinarka i postaje priznata politička filozofkinja i jedna od najvećih intelektualki 20. veka. Godine 1961. po zadatku magazina „Njujorker“ („The New Yorker“) prati suđenje nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu u Jerusalimu koje je izazvalo veliku pažnju. I njeni izveštaji su takođe izazvali veliku pažnju, pogotovo njena teorija o banalnosti zla.

Barbara, drama, 108 min, 2011.
Tačno devet godina pre pada Zida, Barbara, lekarka iz Berlina podnela je zahtev da napusti NDR. Uhapšena je i nakon izlaska iz zatvora 1980. po kazni je premeštena u jednu provincijsku bolnicu. Dok njen ljubavnik sa Zapada priprema bekstvo preko Baltičkog mora, Barbara uz učestali nadzor i kontrolu radi na odeljenju dečije hirurgije. Njen novi šef Andre, po svemu sudeći, sarađuje sa pripadnicima Štazija – ali nije jasno da li je i koliko je spreman da ide daleko u ovom ozbiljnom slučaju? Ali, izgleda da odobrava Barbarino angažovanje oko mlade autsajderke Stele. Da li je možda zaljubljen u koleginicu? Barbara će znati da iskoristi njegovo dvoumljenje i da donese odluku koja će sve iznenaditi.Barbara Hans Fromm Schramm Film 396

Ono što ostaje, 88 min, 2012.
Jedan naizgled zdrav porodični svet, produženi letnji vikend – i posle toga ništa neće biti kao što je nekad bilo. Ginter i Gite žive u otmenoj kući okruženoj zelenilom i raduju se dolasku sina Marka koji sa sobom dovodi i unuka Zovija iz Berlina. Deca imaju uspešan život: pred Markom je možda karijera pisca, njegov brat Jakob ima savremenu zubarsku ordinaciju u mestu. Sve deluje uredno i sigurno – sve do trenutka kada Gite koja godinama pati od depresija, saopštava da je izlečena i da je ostavila lekove. Ostali u tome vide ugroženost svojih interesa, fasada navodno zdrave porodice se urušava a baki se gubi svaki trag.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com