Ekonomija

Privrednicima do 300

Privrednici iz Niša i regiona moći će da konkurišu za sredstva u iznosu do 300.000 evra za sufinansiranje inovacija u poslovanju ukoliko se povežu sa naučnoistraživačkim institucijama.

 Mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju novine u proizvodnji ili poslovanju, bilo da se tiču hardvera ili softvera mogu da konkurišu za bespovratna sredstva iz evropskih pristupnih fondova. Konkurs traje do 23. septembra.

Konzorcijum od minimum jednog mikro, malog i srednjeg preduzeća i jedne naučnoistraživačke ustanove može da konkuriše ako obezbedi 30 odsto sredstava za sufinansiranje inovacije. Mogu da konkurišu preduzeća iz bilo koje grane privrede, kažu u Fondu za inovacionu delatnost.
Ovo nisu sredstva za pokretanje poslovanja, a jedan od uslova koji privrednici moraju da ispune da bi dobili novac je da već imaju godišnji prihod od 200.000 evra.

„Cilj projekta je institucionalizacija saradnje između naučnoistraživačkog sektora i privrede. Uveren sam da će zahvaljujući programu biti uspostavljene saradnje oko ideja bilo da su nastale u naučnoistraživačkom sektoru ili kao potrebe privrede“, kaže Ivan Rakonjac v.d. direktor Fonda za inovacionu delatnost.

13735498 10210266619968166 1065621865 n

Uglavnom su do sada novac iz evropskih fondova koristile firme iz sektora Informacionih tehnologija, kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug.

„Za 6 godina koliko evropski fondovi finansiraju inovacije, manje od 10 privrednika iz regiona je dobilo oko milion i po evra bespovratnih sredstava“, dodaju.

Preko pristupnih fondova je za ove namene obezbeđeno 2,4 miliona evra, a još milion je obezbedila Vlada Srbije. Očekuju još milion evra iz privatnog sektora, koji treba da sufinansira razvoj ideja.

Grad Niš daće veliku podršku privredi ubuduće, kazao je novi pomoćnik gradonačelnika Dragoslav Pavlović prilikom predstavljanja Programa niškim privrednicima u Gradskoj kući. On je ovom prilikom rekao da je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na sastanku na kome pregovara sa investitorom zainteresovanim za ulaganja u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com