Društvo

Nišava sa mikrobiološkog aspekta ima loš ekološki status

Stigli su prvi rezultati ispitivanje površinskih voda u Nišu, koje radi novosadska firma Vatrogas. Prema Ugovoru koji ova firma ima sa niškom Upravom za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, rezultati su objavljeni na sajtu ove uprave.

Četiri meseca prošla su kako površinske vode u Nišu nisu ispitivane, zbog sporosti tendera ova ispitivanja su upravo počela a prvi rezulati upravo su objavljeni. Od jula ove godine uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje površinskih voda reke Nišave, Kutinske reke, Toponičke reke i reke Južne Morave, kao i rezultate ovih ispitivanja objavljivaće na svom sajtu Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Prema poslednjim ispitivanjima rezulati, neke od površinskih voda u Nišu imaju elemente koje ove vode svrstavaju u petu klasu kvaliteta, a vode koje pripadaju ovoj klasi ne mogu da se koriste ni u jednu svrhu.

Nišava
U skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da reka Nišava sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do umeren ekološki status na lokalitetima između Sićevačke klisure i Niške Banje, u delu vodotoka kod JKP “Naissus” i 100 m uzvodno od uliva pomoćnog i glavnog kolektora Niša. Na ovim lokalitetima reka Nišava sa mikrobiološkog aspekta ima dobar i umeren ekološki status. Na lokalitetima 300 m izvodno od uliva pomoćnog i glavnog kolektora Niša i 100 m pre uliva u Južnu Moravu reka Nišava sa fizičko-hemijsko apspekta ima mešovit, odličan do loš ekološki status , dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren i loš ekološki status.

Tabela 1

Južna Morava
U skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da Južna Morava sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do umeren ekološki status dok sa mikrobiološkog aspekta ima dobar ekološki status kod Mramora (Novo Selo) odnosno umeren ekološki status u nivou sela Mezgraja, kod Železničkog mosta.

Južna Morava

Kutinska reka
Na osnovu navedenog, a u skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima agađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da Kutinska reka sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do dobar ekološki status dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren ekološki status u nivou preduzeća „Nissal“ odnosno loš ekološki status kod kod Lazarevog sela.

Toponička reka
Na osnov u navedenog, a u skladu sa Uredbom o graničnim vrednostima agađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje (Sl. glasnik RS 50/12), konstatuje se da Toponička reka sa fizičko-hemijsko apspekta ima odličan do dobar ekološki sta tus dok sa mikrobiološkog aspekta ima umeren ekološki status.

Uzorkovanje i ispitivanje u cilju fizičko-hemijske analize je izvršeno akreditovanim metodama od strane Instituta Vatrogas (sertifikat o Akreditaciji laboratorije za ispitivanje broj 01-173) ,dok je uzorkovanje i ispitivanje u cilju mikrobiološkog ispitivanja izvršeno od strane akreditovane laboratorije Zavoda za javno zdravlje Pančevo (sertifikat o Akreditaciji laboratorije za ispitivanje broj 01-229).

Rezultate ispitivanje možete da pogledate OVDE.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com