Kultura

Slikarska kolonija u Orljanu

U Orljanu kod Niša, na sedmoj slikarskoj koloniji, samouki umetnici sa jugoistoka Srbije stvarali su dela inspirisana motivima tog kraja.

U improvizovanom ateljeu u školskom dvorištu u Orljanu, selu kod Niša, stvaralo je dvanaest slikara amatera. Svako na svoj način, svojom tehnikom, u svom kreativnom neredu.

Goran Ristić radi pejzaž uljem na platnu koji će pokloniti svom domaćinu. Tokom šestodnevnog druženja, svaki umetnik naslikao je po tri slike i sva dela će biti poklonjena.

“Posle ove likovne kolonije Narodna biblioteka biće bogatija za 24 slike”, rekao je Bogi Mitić, direkor Javne biblioteke u Doljevcu, “ostalih dvanaest slika ostaće domaćinima kod kojih su slikari bili smešteni.

Ova kolonija bila je posebna jer nije imala jedinstvenu ideju po kojoj umetnici treba da stvaraju. Sloboda je bila osnovni kriterijum.

“S obzirom na to da ja slikam na drugi način, na starim predmetima, kamenim podlogama, ovo je inspirativnije za mene”, kaže Bratislav Anđelković, “a sama kolonija je dala svoju ličnu kartu zbog rukopisa slikara koji nisu isti.”

Najmlađi član ove likovne kolonije Agnija Cvetković, ima 17 godina i učenica je Srednje umetničke škole u Nišu.

Opširnije na RTS.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com