Društvo

PERIŠIĆ: Direktori javnih preduzeća koriste imovinu Grada kao svoju

Odlazeći gradonačelnik Niša Zoran Perišić je na poslednjoj sednici Gradskog veća u još aktuelnom mandatu kazao da je Javno-komunalni sektor u Nišu vrsta “otuđene moći” i da su direktori ovih preduzeća koristili gradsku imovinu kao svoju. Dešavanja u JKP “Gorica” su mu, dodaje, kao gradonačelniku “najteže pala”.

Promenom Statuta grada, u čijem će procesu učestvovati i Perišić kao predsednik grupe za izmenu, javno-komunalni sektor prećiće u ingerenciju gradskog Veća, pa direktore više neće morati da smenjuje Skupština grada.

“Ne mogu direktori Javno-komunalnih preduzeća godišnje da putuju dva ili tri meseca u inostranstvo, a od engleskog znaju Yes, No i Whiskey. Kada se sklapaju ugovori sa telefonskim kompanijama da traže po 20 kartica sa neograničenim romingom. Ne mogu koristi vlasništvo i imovinu građana kao svoju”, kaže Perišić.

Zakon o javno-komunalnim preduzećima dozvoljava osnivaču da prenese nadležnost na drugo telo izvršne vlasti, objašnjava. Osim uveđenja reda u komunalni sektor, smatra da u Nišu treba da se nastave aktivnosti protiv tzv.“građevinske mafije” koja je u sprezi sa pojedinim gradskim službama i “nekim drugim ljudima”, dodaje.

“Videćemo hoće li posle mog mandata početi neka gradilišta da rade gde do sada nisu iz straha od moje reakcije…u Dušanovoj, Jablaničkoj ulici i na drugim lokacijama”, kaže Perišić.

Takođe kaže da je sistem kontrole u gradu slab, što će se rešiti promenom Statuta Grada ali i promenama u stranci (SNS). Politički fukcioneri biće, tvrdi, strože kontrolisani.

Ipak, za ove 4 godine Niš je dobio planove generalne regulacije, Strategiju i Kancelariju za mlade, Lokalni akcioni plan razvoja i mnogo toga što ranije nije imao, dodaje.

“Kao svoje najveće uspehe doživljavam aerodrom, javni prevoz, rešavanje problema u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći. Odnos Grada prema ugroženim grupama se promenio, a novac koji izdvajamo za njih to potvrđuje” kazao je Perišić.

U protekle 4 godine održali su 191 sednicu Gradskog veća, a na njima je bilo više hiljada tačaka dnevnog reda. Veće je zasedalo jednom nedeljno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com