Društvo

Odobreno više od polovine elektronskih zahteva za gradnju

Niš je, sa više od 500 zahteva za izdavanje građevinskih dozvola i ostalih dokumenata od kada se primenjuje elektronski sistem, među vodećim opštinama u Srbiji, kaže Rodoljub Mihajlović načelnik Uprave za planiranje i izgradnju. Više od polovine je pozitivno rešeno, podaci su NALEDA.

Objedinjenu proceduru u niškoj Upravi primenjuju od početka januara, a u punom kapacitetu, sa celokupnom razmenom podataka elektornskim putem od 1. marta. Od tada je rešeno skoro 90 odsto prijava, od čega više od pola pozitivno.

“Brzo smo se uhodali i nismo imali većih poteškoća. Često su se menjali pravilnici ali smo se brzo prilagodili”, kazao je Mihajlović.

Sada su, kako je kazao, među prvih nekoliko opština po broju izdatih dokumenata, zajedno sa Valjevom, Pančevom, Šapcem… Ovo su podaci NALEDA, dodaje.

Tabela elektronska dokumenta

Da je ovaj sistem efikasan potvrdili su i projektanti.

“U početku jeste bilo malo teže prikupiti dokumentaciju za slanje elektronskim putem, međutim sada to funkcioniše najnormalnije i ja sam zadovoljan. Ako imamo kompletnu dokumentaciju lokacijske uslove dobijamo za desetak dana, građevinsku i upotrebnu dozvolu za oko dve nedelje” kaže projektant Milan Nešić iz Vagres gradnje.

Početkom januara u Agenciji za privredne registre počeo je da radi sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je tada server salu APR-a gde se slivaju podaci iz svih lokalnih samouprava o podnosiocima zahteva za građevinske dozvole, lokacijama na kojima se gradi, objektima koji će biti izgrađeni, kao i celokupna dokumentacija podneta u okviru objedinjene procedure.

sematski prikaz objedinjene procedure

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com